Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optuženi Bandićevi suradnici

Investitori zaradili 68 milijuna kuna na izmjenama GUP-a

15.01.2013.,, Sesvete - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic sazvao je sjednicu Glavnog stozera Zimske slusbe u dobrovoljnom vatrogasnom drustvu, Glavnicica.  Davor Jelavic, Milan Bandic, Zeljko Horvat.
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/4
11.06.2015.
u 23:30

Horvata i Jelavića i još šestero optuženika tereti se za namještanje GUP-a

– Nemam što komentirati USKOK-ove optužnice, osim da svatko radi svoj posao, sukladno svojim odgovornostima. Kao prvi čovjek grada i kao najodgovorniji i ja trebam odgovarati sukladno svojim ovlastima i svojim odgovornostima. Moji suradnici rade svoj posao kako treba i ja im vjerujem – u svom stilu prokomentirao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, završetak još jedne u nizu USKOK-ovih istraga, koja je danas rezultirala podizanjem optužnice protiv osmero ljudi, među kojima su i neki od Bandićevih najbližih suradnika.

Nova rasprava o GUP-u

Ovaj put na meti istražitelja našle su se izmjene GUP-a od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009., čime su se, smatra USKOK, pojedini investitori, kojima je na tako prenamijenjenim zemljištima omogućena povećana izgradnja u 43 slučaja, okoristili za 68,6 milijuna kuna. Za gradonačelnika Bandića posebno je nezgodno što je optužnica zbog malverzacija s GUP-om podignuta tjedan dana prije no što bi se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini trebalo raspravljati o novim izmjenama GUP-a. Ili drugim riječima, teško je vjerovati da optužnica kojom su obuhvaćeni Željko Horvat i Davor Jelavić (njih dvojica spadaju među najbliže Bandićeve suradnike, nap. a.), Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum, Greta Augustinović Pavičić te Petar Milas i Andreja Gazdek, neće utjecati i na predstojeću raspravu o novim izmjenama GUP-a.

USKOK Horvata i ostale tereti za zloporabu položaja i krivotvorenje službenih isprava, a pojednostavljeno, optuženi su da su pogodovali raznim investitorima i to tako što su nezakonito i neovlašteno mijenjali prostorno-plansku dokumentaciju, a sve kako bi povisili cijene zemljišta. Konkretnije, radi se o zemljištima u Sesvetama, u Sopnici Jelkovcu, te zemljištima diljem Zagreba na različitim lokacijama kao što su Savska Opatovina, Špansko-Oranice, Resnik, Remetinec rotor, Središće, Martinovka, Savska - Šarengradska...

Ispitana i ministrica

Od izmjena GUP-a najveće koristi imala su društva Phoenix grupe, povezana s A. Gazdek, te tvrtka Simplum, kojoj je pogodovano za iznos od 43,6 milijuna kuna. Pogodovalo se i tvrtki Paron za 3,3 milijuna kuna. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je u studenome 2103. Tijekom nje ispitano četrdesetak svjedoka, a među njim i ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš.

>> Zbog izmjena GUP-a USKOK podigao optužnicu protiv Bandićevih suradnika

>> USKOK pokrenuo istragu u Zagrebu zbog izmjena GUP-a

Komentara 13

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
02:35 12.06.2015.

Vidi, torosito, je li to novi nadimak od Bandito? Okolo Banditosa je toliko korupcije i kriminala da bumo to odmotavali najmanje 10 godina, ajmo se kladiti.

TO
torosito
00:19 12.06.2015.

Haha... u Hrvatskoj je grijeh kada investitor zaradi, nije ni čudo na nema stranih investicija u Hrvatskoj. Milanović kontrolira represivni aparat, naručuje optužnice, kontrolira medije, ali vidjet ćemo kako će se stvari odvijati kada sve te optužnice dođu na sud. Nadam se da će se uskoro tako institucije iživljavati i nad šerifom Milanovićem, neće vječni trajati moć i nedodirljivost Milanovića i njegove ekipe! Doći će na red Jakovinino pogodovanje interesnim skupinama kvotama za šećer ( šteta preko 150 milijuna kn), Zmajlovićevo pogodovanje pri preseljenju u zgradu ZagrebTower (šteta preko 21 milijun kn), novi ministar Varga pogoduje Vojkoviću bez natječaja s 8 milijuna kn, zanimljivo, Milanović je od Vojkovića kupio stan. Ranko Ostojić naručuje pokvarene helikoptere za mup i pogoduje pri nabavi automobila za mup, tu je još i Milanovićev povlašteni kredit Erste banke te kredit Ljubljanske banke i HBOR-a njegovog brata Krešimira, uhljebljivanje sdp-ovaca u apis, hrvatske šume, hrvatsku lutriju itd. Može selektivno raditi partijsi dorh i uskok, ali ništa nije vječno!

DA
darwil
08:25 12.06.2015.

Torosito,kaj imaš te probleme u rasuđivanju odmalena ili sada od vrućine?Ako ti se bljuje vrijeme je da se posavjetuješ sa lječnikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije