Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki oko 5cm

Invazija divovskih stršljena nova je svjetska briga, ali i internetska senzacija

Ilustracija
Foto: Getty Images
04.05.2020.
u 12:26

Kukac uglavnom ne cilja ljude i kućne ljubimce, ali je smrtonosna prijetnja pčelinjim košnicama

Invazija divovskih azijskih stršljena postala je najnovija briga, ali i senzacija na internetu uz sve češće korištenje termina "stršljen ubojica".

Prvo opažanje stršljena veličine oko pet centimetara u SAD-u potvrđeno je u prosincu, prema podacima ministarstva poljoprivrede. Potvrđeno je i kako kukac uglavnom ne cilja ljude i kućne ljubimce, ali je smrtonosna prijetnja pčelinjim košnicama. 

Divovski stršljeni ubijaju pčele i uništavaju cijele košnice u samo nekoliko sati, piše NBC.

Iako je vrsta primijećena već prije nekoliko mjeseci, termin "murder hornet", odnosno "stršljen ubojica", postao je internetska senzacija nakon što je New York Times u subotu pisao o naporima da se stršljene zaustavi u uništavanju pčela.

Iako zabavlja korisnike društvenih mreža, američko ministarstvo poljoprivrede upozorava kako bi invazija stršljena mogla uistinu imati negativne posljedice na okoliš.

Vrsta ima dulji žalac s više otrova koji bi mogao predstavljati opasnost za ljude koje bi stršljeni mogli ubosti ako se osjećaju ugroženo.

Također, za razliku od pčela, stršljeni mogu ubosti nekoliko puta. 

"Vlasti rade na pronalaženju gnijezda i uništavaju ih prije nego što se stignu razmnožiti", rekao je entomolog Chris Looney.

Looney upozorava ljude da ne pokušavaju samo ubiti stršljene te da je najpametnije izbjegavati njihova gnijezda pa prijaviti njihovu lokaciju lokalnim vlastima. 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar babojebac
babojebac
18:50 04.05.2020.

Aj ne lupetaj. Taj stršljen je vrlo agresivan i nećeš ga se lako riješiti. Ubod je jako bolan, a ako naletiš na roj, mogu usmrtiti čovjeka.

NL
ne__lupetaj
18:40 04.05.2020.

Dobra strana tog strsljena je sto je jako bucan dok leti, lako ga se primjeti i pri tom je jako trom, tako da ga sa plasticnom lopaticom ne mozes promasit ni kad si pijan.

ST
stefj
19:16 04.05.2020.

Evo novi razlog za karantenu, svjetsku, naravno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije