Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 12 dana

Invazija: Ciprani prazne banke, dnevno mogu podići do 300 eura

'A Laiki Bank manager tries to calm depositors waiting for the opening of the bank's branch in Nicosia March 28, 2013. Banks in Cyprus opened their doors on Thursday for the first time in almost two
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.03.2013.
u 07:44

Moram što prije do novca, već danima zamalo nemam što jesti. Najradije bih podigao 3000 eura, ali mi ne daju, kaže umirovljenik Teodoris iz Nicosije

Dosta mi je ove demokracije. Čim se banka otvori, podignut ću sve s računa i svoj novac dobro skriti tamo gdje ga nitko neće pronaći, pa ni ova lopovska vlada koja nas je izdala, komentirao je Cipranin Tassos čekajući u četvrtak od rane zore u redu da se, nakon 12 dana, napokon otvore banke. Podsjetimo, ciparska vlada zatvorila je banke 17. ožujka zbog straha od invazije ljutitih građana nakon objave da će se dijelom njihova novca država spašavati od bankrota.

Veliki transport novca

Tisuće Ciprana pohrlilo je u banke, najviše stariji ljudi koji nemaju kartice pa nisu mogli dizati novac na bankomatu.

– Supruga i ja smo među prvima stali u red. Dosta mi je svega, želim napokon vidjeti koliko je i je li uopće nešto novca ostalo na računu – kazao je umirovljenik Kristos Nikolaou dok je svako malo nervozno pogledavao kroz staklena vrata banke Laiki u Nicosiji. Vlada je propisala da se po čovjeku ili računu dnevno može isplatiti najviše 300 eura. Među najnestrpljivijima je bio i umirovljenik Teodoris, kojega je glad natjerala u red.

– Moram što prije do novca, već danima gotovo da nemam što jesti. Najradije bih podigao tri tisuće eura, ali to mi ne dopuštaju – požalio se Teodoris.

Od ranog jutra u četvrtak na ciparskim radijskim i televizijskim postajama građani su pozivani da ne paničare jer novca ima dovoljno za sve. A za to je zaslužan veliki transport novca na relaciji Njemačka – Cipar, koji se dogodio u noći na četvrtak. Naime, iz centrale Europske središnje banke u Frankfurtu zrakoplovima je do Nicosije prebačeno nekoliko tona novčanica i kovanica, navodno pet milijardi eura. Svježi novac u gluho doba noći u blindiranim kamionima pod pratnjom specijalaca prebačen je do banaka na tom mediteranskom otoku.

– Sumnjam da je unutra novac. Prije mislim da su u kamionima naše zlatne poluge koje ćemo predati Zapadu – komentirao je ljutiti Jorgos.

Država uzima 40 posto

I dok obični mali ciparski čovjek grozničavo stoji u redu da se uvjeri kako mu država nije uzela ni centa ispod 20.000 eura uštede, počeo je lov na krupne “zvijeri”. Ciparski parlament zatražit će od banaka imena svih osoba koje su uspjele podići svoje uloge veće od 100.000 eura uoči zamrzavanja sveg novca u bankama. Svu štednju iznad 100.000 eura Ciprani planiraju oporezivati sa 40 posto.

>>Nema stampeda na banke: Ciprani ne mogu do većih svota novca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije