Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervencija uoči sezone

HNB uložio 188 milijuna eura da tečaj ne padne ispod 7,40 kuna

Boris Vujčić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
08.06.2017.
u 14:45

Od 2016. HNB je od banaka otkupio jednu milijardu eura

Slično kao i prošle godine uoči početka glavne turističke sezone središnja je banka i ovaj tjedan intervenirala na deviznom tržištu i od banaka otkupila 188 milijuna eura. Devizna je intervencija uslijedila nakon što je tečaj eura prema kuni na deviznom tržištu pao na 7,38 što je najniža vrijednost u zadnjih šest godina. Nakon te intervencije današnji je srednji tečaj eura prema kuni ostao na 7,40, a analitičari vjeruju da će se tijekom ljetnih mjeseci zadržati na toj razini.

Pregovori za euro

– HNB uobičajeno intervenira pred početak turističke sezone, kad je priljev strane valute izraženiji, no osim sezone, i druge okolnosti idu u prilog jačanju kune. Zbog dinamičnijeg gospodarskog rasta i manje fiskalne izloženosti međunarodna financijska tržišta smanjuju percepciju rizičnosti za Hrvatsku. Tržišta još uvijek ne uključuju političku nestabilnost u moguće rizike – komentira Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

U prilog jačanju domaće valute ide i višak na tekućem računu platne bilance, odnosno pozitivne transakcije u odnosu s inozemstvom. U posljednjih pet deviznih intervencija HNB je od banaka otkupio nešto više od milijardu eura, što je i podiglo vrijednost deviznih pričuva na oko 14 milijardi eura. Domaći analitičari vjeruju da će se u nastavku godine tečaj eura prema kuni kretati u rasponu 7,40 do 7,50 kuna za jedan euro, što bi taj tečaj činilo relativno stabilnim.

Zadnji je put tečaj eura dostigao 7,70 kuna u veljači 2015. godine, no nakon toga njegova putanja ide prema dolje, što pogoduje dužnicima s valutnom klauzulom, no smanjuje zaradu izvoznika i turističke branše čije su cijene izražene u eurima. Sudeći po najavi guvernera Borisa Vujčića da bi krajem ove ili početkom iduće godine Hrvatska i službeno mogla pokrenuti početak pregovora o ulasku u europski tečajni mehanizam i preuzimanje eura, HNB će sve učiniti da spriječi veće oscilacije u tečaju.

Ako u Hrvatskoj ne bude većih političkih potresa i neočekivanih bankrota tvrtki koji bi usporili ekonomska kretanja, Hrvatska bi idućih pet godina mogla zadovoljiti sve preduvjete za uvođenje eura. Guverner je obećao da će do početka ljeta objaviti studiju koja će pokazati sve moguće efekte uvođenja eura, nakon čega bi se mogla pokrenuti javna rasprava i donijeti politička odluka.

Zemljama koje su izvan eurozone interes za euro mogao bi porasti nakon što se zaokruži bankarska unija, uvede zajednički sustav jamstva za depozite, a samim time i za bankovni sustav. Države koje su zadržale svoje nacionalne valute činile su to zbog većeg manevarskog prostora kod tečajne politike, no Hrvatskoj je to zbog euriziranosti, odnosno valutnih klauzula i štednje u stranoj valuti uvijek bila bolna tema.

Išli na cijenu rada

Hrvatska središnja banka u svim je dosadašnjim analizama tvrdila da bi slabljenje domaće valute imalo više negativnih nego pozitivnih učinaka pa se konkurentnost domaćeg gospodarstva uglavnom popravljala kroz pritisak na cijenu rada i povećanje produktivnosti. Tek u zadnje vrijeme krenulo se i sa smanjenjem porezne presije, no sve su to sitni koraci koji zasad nisu doveli do povećanja zaposlenosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije