Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUPIO NA VAŽNU FUNKCIJU

INTERVJU Tonino Picula: 'Amerika se dosta promijenila, to je prilika za europski iskorak'

Tonino Picula
Foto: Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule
1/2
03.06.2020.
u 09:10

Picula je imenovan jučer za stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama

Tonino Picula (SDP) imenovan je jučer za stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i tim povodom razgovarali smo jučer o tome što ga čeka u toj novoj ulozi i kako gleda na turbulentna događanja u Americi nakon ubojstva u Minneapolisu. Riječ je o dužnosti koja će trajati za vrijeme cijelog mandata, dakle do 2024., i pokrivat će manje-više sve teme koje se tiču odnosa između Bruxellesa i Washingtona. Predstavljat će Odbor za vanjske poslove EP-a i svoju grupaciju socijalista i demokrata kad god je riječ o odnosima prema SAD-u, kaže Picula i dodaje da će se kao zastupnik iz Hrvatske osobito zanimati i za jednakost građana svih članica EU u viznom režimu u odnosima sa SAD-om.

Kako gledate na zbivanja u Americi gdje se, čini se, gaze neke od temeljnih sloboda zapisanih i u samom američkom ustavu, a do kojih i EU snažno drži?

Nema zemlje koja do određene mjere ne živi diskrepanciju između svog ustavnog poretka i određene političke prakse. Ali rekao bih da su napetosti u SAD-u jednim dijelom i posljedica promjena na globalnoj sceni. Jer, dok su pravila globalizacije donosila ogromne profite američkim tvrtkama, tada je Amerika stimulirala i druge da to rade. Međutim, kad se globalizacija izmijenila i kad su tvrtke i političari iz SAD-a bili suočeni s određenim nezadovoljstvom vlastitog stanovništva, tad je diskrepancija postala prevelika i, budući da je riječ o najvećoj i najutjecajnijoj zemlji svijeta, tad je i nezadovoljstvo postojećim stanjem u takvoj zemlji postalo i najočitije. Ovo što se dogodilo s ubojstvom Georgea Floyda pred kamerama mobitela na neki način govori koliko se svijet promijenio zahvaljujući digitalnoj revoluciji koja je osigurala pristup i razmjenu informacija svima. Digitalna revolucija koja omogućuje da se snimi jedna takva policijska brutalnost dovodi, u okolnostima jedne opće frustriranosti, do nezadovoljstva.

Rekao bih da se promocija jednog globalističkog pogleda na svijet poput bumeranga vratila u SAD jer srednji sloj, a da ne govorim o manjinskim zajednicama, sve više je postao gubitnik te tranzicije i to dolazi na naplatu. Plus, rekao bih, vidimo posljedice politike sadašnje administracije koja doista puno više dijeli Amerikance i inzistira na jednom unilateralnom pogledu. Sve je to zapravo dovelo do ovog eksplozivnog koktela.

VIDEO Prosvjedi diljem SAD-a: Građani se sukobili s policijom

Koliko Europa može biti utjecajna i snažna u obrani zapadnih vrijednosti ako nema SAD na svojoj strani? Ako se Amerika ponaša suprotno ili sebično?

Sigurno da je u šezdesetak godina EU bio na neki način medij kroz koji je SAD projicirao neke svoje geopolitičke interese, pogotovo za vrijeme hladnog rata. I da je SAD bio koristan i važan medij za transformaciju EU iz jednog političkog eksperimenta u tvrdu političku činjenicu. Ta jedna vrsta razdvajanja sigurno nije dobra vijest za multilateralni poredak koji se bazira na demokraciji, otvorenoj ekonomiji, poštivanju manjinskih i ljudskih prava. Ali s druge strane to je i prilika da EU pojača ono što se zahtijeva s različitih strana, a to je neka vrsta autonomije. Strateške autonomije. EU će se doista morati priviknuti na svijet u kojem je Amerika nešto drugo. Naravno, uvijek je pitanje, i to ponavljam, je li ovo što gledamo u SAD-u limitirano na trajanje jednog mandata jednog američkog predsjednika ili će to postati novo normalno. Ako je ovo drugo u pitanju, onda Europa doista ima priliku naprosto iskoračiti, krenuti na viši nivo s vlastitom integracijom. Drugo je pitanje ima li za to snage.

Je li to limitirano na jedan mandat ili je novo normalno?

Obično trendovi, ako su dobro pogođeni, traju i dulje od jednog ili dva mandata političara. Kao gotovo nikad prije čekat ćemo rezultate američkih izbora u studenom s ovolikim zanimanjem upravo iz Europe. Ovdje je doista riječ o nečemu što će umnogome odrediti politički život i u SAD-u, a i globalno. Za Europu sigurno ne bi bila dobra vijest kad bi Trump nastavio ovu politiku. Ali i u slučaju kad bi Joe Biden postao predsjednik SAD-a pitanje je koliko bi on imao snage i koliko bi mu okolnosti išle na ruku da preko noći presiječe ovu politiku koja je Ameriku repozicionirala iz nekog tko zagovara dogovorni koncept rješavanja problema u unilateralni. Jer svijet u kojem je Amerika postala sama sebi kriterij ne može biti dobar za EU koji je jedan prvorazredan multilateralni projekt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije