Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJESEC KIBERNETIČKE SIGURNOSTI

Internetske prevare u godinu dana porasle za preko 10%: Jedna vrsta posebno je zabrinjavajuća

Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
19.10.2022.
u 12:45

Povodom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti MUP je objavio podatak kako je u prvih devet mjeseci ove godine policija otkrila i kazneno prijavila 1066 kibernetičkih napada

Vjerujte mi nećete požaliti. Ostvarite sve svoje snove. Ovo je potpuno legalan način zarade i za njega vam treba samo 50 kn. Kako pretvoriti 50 kuna u 50 tisuća saznat ćete ako odvojite nekoliko minuta svog vremena i ovo pročitate do kraja. Brz i jednostavan profit zagarantiran!

E pa, svi mi gotovo svakodnevno po internetskim bespućima nailazimo na takve ili slične oglase, velika većina nas će ih s pravom izignorirati, ali ima i onih koji neće pa će brza i jednostavna zarada doista i biti zagarantirana – ali ne onome koji se na takav oglas javi, nego prevarantima s druge strane koji se najčešće skrivaju izvan granica naše države. Samim time i našoj je policiji njihovo hvatanje poprilično otežano jer zahtijeva međunarodnu suradnju koja dobro funkcionira unutar Europske unije, ali izvan nje stvari se kompliciraju. 

Povodom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti MUP je objavio podatak kako je u prvih devet mjeseci ove godine policija otkrila i kazneno prijavila 1066 kibernetičkih napada, što predstavlja povećanje od 6,38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj kibernetičkih napada predstavljaju upravo različiti oblici računalnih prijevara, čiji je broj porastao za 10,44% u odnosu na lani. 

- Ukupna počinjena šteta u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 4,8 milijuna eura, ali moram istaknuti kako je riječ o vrlo konzervativnoj procijeni s obzirom da je tu riječ samo o prijavljenim napadima. Još uvijek imamo, na žalost, i jako puno prevara koje građani ne prijavljuju – ističe Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije.

Najveći dio tih šteta otpada na investicijske prevare, a riječ je upravo o vrstama prevare u kojoj oštećenici dobrovoljno daju svoj novac nekome s druge strane ekrana vjerujući im kako će im taj netko osigurati zaradu, ali naravno, nakon što isti uplate nikad više ne dobiju odgovor od osoba s druge strane. Često se zbog srama jer su ispali naivni oštećenici odlučuju ne prijaviti gubitak novca.

- Obećavanje investiranja u kriptovalute je isto tako u jako velikom porastu, imali smo slučajeva gdje su ljudi ostajali bez desetaka tisuća eura – upozorava Grgić.

Pomoćnica ravnatelja CARNET-ovog Nacionalnog CERT-a Nataša Glavor upozorila je kako je CERT od početka godine obradio 958 kibernetičkih napada od kojih čak 42% spada u kategoriju phishinga.

- Najjednostavnije rečeno, phishing često stiže u obliku e-pošte ili poruke na društvenim mrežama od nekoga tko se pretvara da je netko drugi kako bi prikupio osobne podatke. Upravo je zbog važnosti takvih napada iznimno važno provoditi kampanje podizanja svijesti građana o mogućim prijetnjama i šteti koju može donijeti neodgovorno korištenje interneta – ističe Glavor.

Neke od najjednostavnijih metoda za izbjegavanje phishinga su da nikad ne odgovarate na elektroničke poruke koje traže osobne podatke, ne slijedite linkove koji se nalaze unutar sumnjivih i neočekivanih e-mail poruka, koristite dobre lozinke koje se sastoje od kombinacije velikih i malih slova, brojeva i simbola i često ih mijenjajte te provjerite da li web stranica preko koje unosite povjerljive podatke koristi HTTPS protokol, odnosno da stranica započinje s „https“, a ne „http“.

Još jedan veliki problem je ujedno i jedan od najtežih oblika kibernetičkih napada – ransomware. Opet, skroz pojednostavljeno, ransomware se odnosi na softver koji vam prijeti gubitkom podataka ili dijeljenjem osobnih podataka ako napadaču koji vam je „zaključao“ podatke ne uplatite određeni novčani iznos. Poznati takav slučaj zabilježen je u Hrvatskoj početkom ove godine kada je jedan 15-godišnjak iz Slavonskog Broda ucjenjivao A1 telekom tražeći od njih pola milijuna kuna. I u slučaju ransomwarea do problema dolazi najčešće nepažnjom korisnika koji kliknu na zlonamjerne poveznice (linkove) ili datoteke koje dobiju unutar elektroničke pošte. 

- Ako je vaše računalo zaraženo ransomwareom koji je kriptirao (zaključao) vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima pomoć možete potražiti na internetskoj stranici na kojoj se nalazi alat pod nazivom Kripto Šerif koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke što će policiji i drugim službama omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za otključavanje te datoteke – savjetuje Renato Grgurić. 

>> VIDEO Izgubio mobitel u kući koju je opljačkao, pa otišao na policiju i lagao kako je ostao bez njega!


 

Komentara 1

ZU
Zujim
13:54 19.10.2022.

Dok je ovaca, bit ce i vune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije