Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički triler: Armin Laschet imenovan kancelarskim kandidatom

Interes stranačkog vrha ispred je volje goleme većine birača

North Rhine-Westphalia's State Premier and head of Germany's CDU party Armin Laschet gives statement at the CDU headquarters in Berlin
MICHELE TANTUSSI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
21.04.2021.
u 20:55

Baza CDU-a strahuje da bi izborom Lascheta na jesenskim izborima mogli pobijediti Zeleni

Predsjedništvo njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) ipak je, i to nakon sedmosatnog virtualnog zasjedanja koje je potrajalo dugo u noć, potvrdilo novog predsjednika stranke Armina Lascheta za kancelarskog kandidata na rujanskim parlamentarnim izborima, čime su okončani kancelarski snovi predsjednika sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markusa Södera, koji je i prije sjednice predsjedništva CDU-a pomirljivo poručio da će odluku poštovati, a jučer u podne je i javno čestitao Laschetu.

Na dramatičnoj sjednici za Lascheta je bio 31 od ukupno 46 članova stranačkog predsjedništva, iako Söder u ovom trenutku uživa višestruko veću potporu među njemačkim biračima, ali i među stranačkim članstvom. Međutim, u ovom je slučaju očito presudio interes stranačkog vrha. Do odluke predsjedništva stranke došlo je nakon što su propali svi pokušaji međusobnog dogovora Lascheta i Södera oko toga tko će biti zajednički kancelarski kandidat koalicije CDU/CSU na jesenskim izborima, na kojima prvi put nakon 16 godina neće sudjelovati Angela Merkel, koja se odlučila povući s kancelarske dužnosti.

Veća sestra ima prednost

Söder je najprije dugo oklijevao potvrditi da uopće želi biti kancelarski kandidat, ali se na kraju za tu kandidaturu borio do samoga kraja. Naposljetku je morao prihvatiti odluku predsjedništva CDU-a, sestrinske stranke koja je kao veća koalicijska partnerica uvijek imala glavnu riječ pri odlučivanju o kancelarskom kandidatu, iako ne postoji pravilo prema kojem kancelarska kandidatura ne bi mogla pripasti i manjem partneru.

Predsjedništvo CSU-a izabralo je Södera za kancelarskog kandidata, a Söder je ustrajao na kandidaturi i nakon što je prošli tjedan predsjedništvo CDU-a izabralo Lascheta za kancelarskog kandidata, iako je prije tvrdio da će u tom slučaju povući kandidaturu. CSU je potom inzistirao da predsjedništvo CDU-a ponovno glasa o zajedničkom kandidatu birajući između Lascheta i Södera, koji se uzdao u činjenicu da uživa puno veću potporu Nijemaca od Lascheta, naglašavajući pritom da je spreman prihvatiti kandidaturu samo dobije li poziv CDU-a, koji se, eto, na kraju odlučio za Lascheta.

Söder je jučer obećao da će dati punu podršku Laschetu, ne želeći podjele u redovima demokršćana, iako mnogi tom odlukom neće biti zadovoljni. Söderovu kandidaturu podržali su mnogi u CDU-u, pa čak i cijela organizacija stranačke mladeži. Kancelarka na odlasku Angela Merkel, koja se nije javno miješala u izbor kancelarskog kandidata, čestitala je Laschetu.

Voda na mlin Zelenih

Ovo je za Lascheta bio prvi test njegova unutarstranačkog autoriteta, s obzirom na to da je u siječnju izabran za predsjednika CDU-a i zato se nije želio tek tako odreći stranačke nominacije. Međutim, mnogi u redovima CDU-a sumnjaju da će Laschetova kandidatura zaustaviti pad stranačkog rejtinga. Laschet je nepopularniji i neuvjerljiviji kancelarski kandidat od Södera koji, iako uživa potporu birača, nema potporu vodstva CDU-a, a što onda i potiče strahove od mogućeg poraza na jesenskim izborima

. U tom je kontekstu zanimljiva i izjava jednog člana predsjedništva CDU-a, koji je poručio da bi između “zelene” kancelarke i kancelara iz CSU-a on radije izabrao kancelara iz CSU-a, aludirajući na kancelarsku kandidatkinju Zelenih Annalenu Baerbock, koja je dan prije najavila borbu za poziciju vodeće političke sile u Njemačkoj, a koja je sada u rukama CDU-a. To je prvi put da su Zeleni u 40-godišnjoj povijesti stranke istaknuli svog kancelarskog kandidata, odlučivši se usto i za ženu, uzdajući se u ankete koje potvrđuju da je stranka s potporom koja prelazi 20 posto odmah iza vladajuće demokršćanske unije CDU/CSU i ispred socijaldemokrata (SPD). Baerbock najavljuje pobjedu Zelenih jer je na ovim izborima, kako kaže, sve moguće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije