Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedan projekt

Interaktivna karta rizika od požara na hrvatskim otocima

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.11.2017.
u 22:06

Kartu na kojoj možete vidjeti vjerojatnost za požar u vašem mjestu i gdje su skloništa izradila je Hrvatska udruga kriznog menadžmenta

Apokaliptični prizori vatre i dima koji su ovog ljeta opustošili Dalmaciju ubuduće bi se mogli barem djelomično prevenirati, odnosno posljedice požara mogle bi se umanjiti zahvaljujući interaktivnoj karti rizika od požara koju je izradila Hrvatska udruga kriznog menadžmenta (HUKM).

– Karta sadrži 13 slojeva rizika i ranjivosti od požara, utjecaja na prometnu infrastrukturu, predložene mjere u smanjenju rizika požara, obilježja zemljišta i vegetacije, prometnu infrastrukturu, informacije od važnosti za sustav civilne zaštite kao što su kapaciteti skloništa za evakuaciju, mjesta za slijetanje helikoptera, prihvatnih kampova i slično.

Budući da je vatrogastvo na otocima najslabije razvijeno, kartom smo prvo obuhvatili otočna područja – objasnio je Igor Magdalenić, predsjednik HUKM-a.

Financira ih Europska unija

Interaktivnu kartu napravili su u suradnji s Copernicus Emergency Management Serviceom, najboljim servisom kriznog menadžmenta u svijetu, a projekt financira Europska unija.

– U mjerenju zemljišta i vlažnosti koristili smo četiri različita servisa, od infracrvenih senzora do optičkih, a u obzir smo uzeli i postojeće statistike o požarima iznad Hrvatske i preklopili to sa svim osobinama tla, vremenskom prognozom, ranjivosti u odnosu na vrstu vegetacije, nagib zemljišta i druge parametre – objasnio je Magdalenić, čija ekipa volontera stoji i iza interaktivne karte o potresima.

Putokaz za prevenciju

Kao preventivne mjere u zaštiti od požara koje bi na temelju karte trebale pripremiti lokalne samouprave koje su dale podršku HUKM-u, ističe se smanjenje gorive mase kako se vatra ne bi brzo širila, rana detekcija požara i točke obrane, tj. tampon-zone koje bi spriječile da požar proguta cijeli otok ili dođe do naselja.

1/20

– Prvi je put netko izračunao ranjivost područja, što je vatrogascima itekako korisno i pomoć struke puno im znači. I oni dugi niz godina upozoravaju na nedostatak prevencije jer je sustav koncipiran većinom na reagiranju kada se nešto dogodi. Pripremit ćemo kartu za sljedeću požarnu sezonu i za kopneni dio obale – kaže predsjednik HUKM-a.

Pogledajte kronologiju splitskih požara:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije