Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenjat će se zakon

Institucijama koje ignoriraju revizore kazne od 20.000 do 50.000 kuna

Ivan Klešić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
23.07.2018.
u 19:43

Javne institucije koje su predmet kontrole Državnog ureda za reviziju zanemaruju trećinu njihovih naloga i preporuka za ispravke

Ministarstvo financija pokrenulo je proceduru izmjene Zakona o državnoj reviziji kako bi dali na značaju njihovu radu.

Javne institucije koje su predmet kontrole Državnog ureda za reviziju ignoriraju trećinu njihovih naloga i preporuka za ispravke. Vlada najavljuje da će uvesti sankcioniranje subjekata revizije i odgovornih osoba koje ne izvršavaju dane naloge i preporuke. Zasad se ne navodi visina kazne, no postojeći zakon propisuje da se ona kreće od 20-50 tisuća kuna za instituciju i 5-10 tisuća kuna za odgovornu osobu odnosno rukovoditelja koji odbiju surađivati s revizorima i ne dostave im tražene podatke.

Slična bi se kazna mogla propisati i institucijama i njihovim šefovima koji se ogluše na dobiveni nalog ili preporuku. Osim kazni novi će zakon detaljnije propisati i način na koji će Državna revizija kontrolirati rad središnje banke, što je uneseno u zakon u vrijeme kad je Most bio koalicijski partner HDZ-a.

Već i tada govorilo se da državna revizija nije dovoljno kvalificirana za kontrolu središnje banke, pa će im novi zakon omogućiti da za “rješavanje specifičnih pitanja” angažiraju vanjske suradnike. Predlagač promjena ističe da će način obavljanja revizije Hrvatske narodne banke biti usklađen s mišljenjima Europske središnje banke koja smatra da državnu reviziju središnje banke treba provoditi na nepolitičkoj, neovisnoj i potpuno profesionalnoj osnovi.

Ministarstvo financija očekuje da će se smanjiti broj naloga i preporuka po kojima nije postupljeno, odnosno da će utjecati na jačanje fiskalne odgovornosti

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Ivan Klešić
1/6

Komentara 2

Avatar marela
marela
20:00 23.07.2018.

Minimalna kazna treba biti sa jednom nulom više, kao i maksimalna. Ispada, da porezni obveznici ( za sve i svašta) plaćaju veće kazne od institucija, u kojima se u reviziji svašta može naći.

ME
MehutoGonzales
20:01 23.07.2018.

Jel moze bit kazna otkaz upravama bez prava na otpremnine i trajna zabrana rada u drzavnim sluzbama plus 100.000 kn po džepu osobno tim “facama” ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije