Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlostavljanje

Inspekcija vratila pse lovcu koji ih je tukao i gazio nogama

Foto: Arhiv
1/3
04.03.2019.
u 00:05

Pregledom nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali na zlostavljanje, a zbog snimke zlostavljanja iz 2016. godine protiv B. O. pokrenut je kazneni postupak

Psi koju su po nalogu veterinarske inspekcije oduzeti lovcu B. O. iz Donje Postinje, i to nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka na kojoj ih tuče i gazi nogama, vraćeni su mu odlukom iste inspekcije.

– Nakon podnošenja kaznene prijave i kaznenog postupka po podnesenoj prijavi Općinsko državno odvjetništvo nije zahtijevalo da se psi dalje zadržavaju  za potrebe vođenja kaznenog postupka, niti je zahtijevalo trajno oduzimanje navedenih pasa, te su psi vraćeni posjedniku – odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija obavila je nadzor nakon prijave udruga za zaštitu životinja i dan nakon što se snimka pojavila na Facebooku. Kako kažu, nadzor je 22. studenog 2018. obavljen u suradnji s policijskim djelatnicima.

– Na psima nisu pronađeni tragovi dokaza koji bi upućivali na zlostavljanje pasa u smislu ranjavanja ili ožiljaka.  U postupku je utvrđeno da je predmetna snimka koja se odnosila na zlostavljanje pasa snimljena dvije godine ranije. Utvrđeno je i da vlasnika životinja prije navedenog događaja, a niti nakon tog događaja, policija i druga nadležna tijela nisu evidentirali kao zlostavljača – pojašnjavaju u svom odgovoru na naša pitanja zašto su psi vraćeni.

Dodaju i kako je pet pasa privremeno oduzeto i smješteno u sklonište za životinje Animalis Centrum d.o.o. u Kaštel Sućurcu jer je utvrđeno da B. O. nije osigurao provedbu mjera zaštite zdravlja životinja, odnosno nije proveo propisanu mjeru označavanja pasa mikročipom i cijepljenja pasa protiv bjesnoće u propisanom zakonskom roku.

– U skloništu su psi pregledani i na njima nisu uočeni klinički znakovi i dokazi koji bi upućivali na zlostavljanje. Protiv posjednika je temeljem navedene snimke podignuta kaznena prijava zbog kaznenog djela (čl. 205. stavak 1. Kaznenog zakona) zbog nanošenja nepotrebne boli, te izlaganja nepotrebnim patnjama u listopadu 2016. godine na području južnog Velebita. Zbog neprovođenja mjera zdravstvene zaštite cijepljenja pasa i neprovođenja označavanja pasa u propisanom zakonskom protiv njega podignuta je i prekršajna prijava – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Na naš upit nastavlja li veterinarska inspekcija nadzor s obzirom na informacije da zabilježeno zlostavljanje ipak nije i jedino, odnosno da se B. O. znao ponekad fizički obračunati sa psima, te tko je platio boravak pasa u skloništu, iz Ministarstva odgovaraju:

– Inspekcija provodi nadzor nad daljnjim držanjem i eventualnim postupcima sa psima. Troškove cijelog postupka, provedbe mjera zdravstvene zaštite, označavanja  i  boravka pasa u skloništu snosi posjednik B. O – objašnjavaju i dodaju kako navedeni troškovi nisu plaćeni jer je u postupku žalbeni postupak stranke, koji se među ostalim odnosi i na navedene troškove.


 

Komentara 7

Avatar crvenikartonzbogistine
crvenikartonzbogistine
00:51 04.03.2019.

Ja mu ih ne bi vratio, pa nek se zali !

OB
ObrenM
07:38 04.03.2019.

Obzirom na vracanje neduznih zivotinja manijaku,pomoc mirise na -Zna se.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
01:28 04.03.2019.

Mislim da u Hrvatskom riječniku postoji imenica za ovakve nadanove zlotvore koje ja u ovom tekstu ne smijem spomenuti a bila bi doista nakićena ljudskoj maloumnosti dotične lovačke kaste, pa kako vas nije sramota ubijat i prebijat nedužne životinje sramotooto ljudskog roda, eto onako ukratko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije