Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigao u Zagreb

Inspekcija na Kaptolu: Papa poslao poljskog biskupa u nadzor

Donedavni predsjednik Poljske biskupske konferencije mons. Józef Michalik posjetio je zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića
Foto: Zagrebačka nadbiskupija
02.04.2019.
u 21:20

Što će istraživati? Crkva zasad ne objavljuje sadržaj njegova posjeta pa se o njemu može samo nagađati. Doduše, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije objavio je kako se mons. Michalik danas prije podne susreo s kardinalom Bozanićem te da su u duljem razgovoru razmotrena razna pitanja

Papa Franjo poslao je inspekciju na Kaptol. Točnije, u ponedjeljak na večer u Zagreb je stigao Poljak mons. Józef Michalik, umirovljeni nadbiskup Przemyśla i donedavni predsjednik Poljske biskupske konferencije, a po nalogu prefekta Kongregacije za biskupe kardinala Marca Quelleta. Premda je s Kaptola došla „umivena vijest“ kako je “u skladu s dogovorom između zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i kardinala Quelleta od 20. veljače 2019. programiran bratski posjet mons. Józefa Michalika”, doznajemo da se ipak ne radi o dogovoru, nego da je poljski nadbiskup poslan u Zagreb u svojevrsnoj istražiteljskoj misiji.

Šute o pravim razlozima

Što će istraživati? Crkva zasad ne objavljuje sadržaj njegova posjeta pa se o njemu može samo nagađati. Doduše, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije objavio je kako se mons. Michalik danas prije podne susreo s kardinalom Bozanićem te da su u duljem razgovoru razmotrena razna pitanja.

„U prvom redu, razmotreno je pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara, o čemu je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije izdao priopćenje 7. ožujka ove godine“, piše u priopćenju sa susreta premda je to prilično nelogično jer je sam Tiskovni ured, kako i navodi, nedavno objavio da je taj proces završen. Očito se ne želi govoriti o pravim razlozima Michalikova posjeta.

Crkveni kuloari, koji već nekoliko godina govore o Bozanićevoj smjeni i odlasku iz Zagreba, tvrde da se radi o nizu financijskih propusta s jedne stane, ali i o opsežnoj istrazi o pedofilskim slučajevima, kojima Vatikan posvećuje veliku pozornost u posljednje vrijeme i ne želi da itko izmakne odgovornosti. Priče o želji pape Franje da s Kaptola makne kardinala Josipa Bozanića intenzivirale su se prije nešto više od dvije godine, tj. u vrijeme kada je kardinal Bozanić misteriozno i naglo obolio te ga mjesecima nije bilo u javnosti, a s velikim teškoćama obavljao je svoje svakodnevne obveze. U to je vrijeme njegovo ime isplivalo i među imenima šestorice kardinala koji su držali novac u Vatikanskoj banci, što je dotad bila nepoznanica i crkvenoj i općoj javnosti, a i tada je stiglo prilično neuvjerljivo objašnjenje otkud kardinalu Bozaniću milijuni na vatikanskome računu. Navodno je upravo ta činjenica, kako se priča, zasmetala papi Franji.

‘Pitanje statuta’

No, nakon bolesti, kardinal Bozanić pojavio se u javnosti i o njegovu odlasku nije bilo govora sve do lanjskog posjeta biskupa „Ad limina“, kada je objavljena vijest da je papa Franjo u odvojene posjete primio njega i porečko-pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu, za kojega se bilo govorilo da bi mogao biti Bozanićev nasljednik. Budući da je nakon toga susreta s papom kardinal Bozanić bio izuzetno dobrog raspoloženja, jedni su tumačili da ipak ostaje u Zagrebu (ali zašto bi onda primao i Kutlešu, samo zbog Dajle?), a drugi da je s papom dogovorio prelazak u neki od vatikanskih ureda. I da će se sve događati oko ovogodišnjeg Uskrsa. Sada, papa Franjo šalje poljskog nadbiskupa s posebnom misijom u Zagreb. Zašto? Kaptol ne daje odgovor, tj. današnje priopćenje kaže kako je Poljak Michalik nakon susreta s kardinalom Bozanićem otišao pomoliti se na grob kardinala Alojzija Stepinca te da će se idućih dana mons. Michalik susresti s pomoćnim biskupima zagrebačkim i nekim drugim svećenicima.


„Na završetku pohoda 5. travnja ove godine bit će završni susret kardinala Bozanića i mons. Michalika, kojim će se zaključiti bratski posjet kojega je cilj rasvijetliti pitanja nužna za nastavak obnove Statuta drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije koji je započeo s rješavanjem pitanja vezanih uz Zbor prebendara“, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Izgledan dolazak mons. Kutleše iz Poreča u Zagreb

U dobro upućenim crkvenim krugovima i dalje se tvrdi da je porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša najizgledniji kandidat za sljedećeg zagrebačkog nadbiskupa te da je, kada mu je ponuđeno to mjesto, rekao da se najradije ne bi selio u Zagreb, ali ako je odluka takva, da će je poslušnosti. Taj dogovor, navodno, zapečaćen je u susretu s papom za pohoda „Ad limina“, no informacije nisu puštene u javnost.

Vatikan iznimno cijeni mons. Kutlešu, od njegova rada u vatikanskoj Kongregaciji za biskupe do odlično obavljena posla u slučaju Dajla, koji uspješno privodi kraju. Mons. Dražen Kutleša je i predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom, što je prije njega bio kardinal Josip Bozanić.

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru

Ključne riječi

Komentara 78

RZ
Rocky.Zg
00:34 03.04.2019.

Fino oni žive na račun hrvatske sirotinje, i ovi ovde i oni u Vatikanu. Te Vatikanske ugovore treba poništiti, a ne revidirati.

JU
junkerovkaputzapovlačenje
22:05 02.04.2019.

što se tu ima istraživat.crkva je klasična ekspozitura hdz-a,braća svećenika su se uhljebili u poljoprivredu i mešetare s poticajima(osobno znam 20 takvih ,,uspješnih poljoprivrednika,,) a zauzvrat sve radove na crkvi obavljaju građevinari koji financiraju hdz a njihove tvrtke nemaju nitii stroj niti jednog zaposlenog,od kapitala imaju mistriju,fanglu i liver.kad je i gdje koji župljanin zaradio bilo što radeći na crkvi u svojoj župi, oltar je radio mileva za kopalove umotvorine,nema razlike u onome što govore svećenici s oltara,pijanci za šankom i u saboru borić,đakić,sokoli i ekipa. osobno znam 10 svećenika koji imaju djecu a i dalje drže župe ,sve sam prijavio nadležnim biskupima i nisu mi se udostojili ni odgovoriti. humanitarna pomoć se dijeli zaposlenima u državnim službama.......crkva hdz-u donosi najmanje 15 % glasova,svi koordinatori caritasa su hdz-ovci,kao da nema poštenih katolika van hdz-a.......

LA
laganela
22:02 02.04.2019.

ovo se ne pamti.. inspekcija??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije