Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršenje propisa

Inspekcija i carina uništile 1450 kilograma mesa bez dokumentacije o porijeklu i ispravnosti

carina auto
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
26.05.2016.
u 06:30

Operativnu akciju pod nazivom „Mesar 2016“ proveli su od 9. do 14 svibnja u deset objekata zbog osnovane sumnje da se u njima krše propisi o prometu žive stoke i mesa, te obavljanja registrirane djelatnosti, pruiopćeno je u srijedu iz Minstarstva poljoprivrede

Veterinarska inspekcija i Carinska uprava su prilikom nadzora na području Splitsko-dalmatinske županije zabranili stavljanje na tržište 1450 kilograma svježeg i smrznutog mesa zatečenog u mesnicama i u klaonicama bez dokumentacije o podrijetlu i sljedivosti i bez propisanih oznaka zdravstvene ispravnosti, te su zbog kršenja propisa podnijeli šest optužnih prijedloga i jednu kaznenu prijavu.

Operativnu akciju pod nazivom  „Mesar 2016“  proveli su od 9. do 14 svibnja u deset objekata zbog osnovane sumnje da se u njima krše propisi o prometu žive stoke i mesa, te obavljanja registrirane djelatnosti, pruiopćeno je u srijedu iz Minstarstva poljoprivrede. Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso bez propisane dokumentacije s pripadajućim organima neškodljivo je uklonjeno.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su zakonom propisane upravne mjere te su izdani optužni prijedlozi. Ukupno je izdano i provedeno osam upravnih mjera zabrane stavljanja na tržište i neškodljivog uklanjanja svježeg i smrznutog mesa u količini od 1450 kg zatečenog u mesnicama i u klaonicama bez dokumentacije o podrijetlu i sljedivosti, te bez propisanih oznaka zdravstvene ispravnosti.

Izdano je šest optužnih prijedloga zbog povreda odredbi Zakona o veterinarstvu, kršenja propisa koji reguliraju područje identifikacije, registracije, premještanja životinja, načina vođenja evidencija, načina i postupka označavanja životinja, načina i postupka s markicama i putnim listovima, zbog prometa životinjama bez propisane svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinje, stavljanja na tržište mesa bez dokumentacije o sljedivosti i oznake zdravstvene ispravnosti te ilegalnog klanja i stavljanja mesa na tržište.

 Podnesena je jedna kaznena prijava zbog prometa životinjama bez propisane dokumentacije o podrijetlu, zdravstvenom stanju i bez identifikacijskih oznaka, te nedozvoljenog premještanja tih životinja.

>> Pipunić: Bez velikih investicija Slavonija će propasti. Mi smo ih pokrenuli

Komentara 7

MU
Mukowsky
08:47 26.05.2016.

Moramo se početi ponašati kao država: kad inspekcija vidi u Plodinama mlijeko za 2,89 kn/l ili u Lidlu goudu po 18 kn/kg mora uzeti uzorak i zabraniti prodaju do utvrđivanja da li se radi o mlijeku ili siru. Analiza mora trajati najmanje 6 mjeseci, do isteka roka trajanja. Tada se daje nalog trgovcu da uništi te serije proizvoda na ekološki način što mora koštati ko Sv. Petra kajgana. To ponoviti svaki put kada se u dućanima pojavi proizvod po dumping cijenama. Kad trgovac nekoliko puta za redom izgubi lovu shvatit će što treba imati na policama. Tako se ponašaju suverene države.

Avatar DomagojRi
DomagojRi
10:29 26.05.2016.

Mislim da bi bio red da se javno i transparentno objavi u kojih se to deset objekata izvrsila inspekcija,jer potrosaci imaju pravo znati!

DH
dalibor.hren
10:12 26.05.2016.

Mogli su meso iskoristiti za ručkove saborskih zastupnika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije