Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

'Insinuacije o mom doktorskom radu pokušaj su političke diskreditacije'

Zadar: Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta u Zadru
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
01.04.2019.
u 15:18

To je teška uvreda znanstvenoj zajednici – posebice Fakultetu političkih znanosti, gdje je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, kaže predsjednica.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović insinuacijama je nazvala navode "Jutarnjeg lista” od ponedjeljka da piše doktorat na temu koja je već obrađena kod istog mentora, a drži ih pokušajem političke diskreditacije te, ponajviše, teškom uvredom znanstvenoj zajednici, posebno Fakultetu političkih znanosti.

“Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda znanstvenoj zajednici – posebice Fakultetu političkih znanosti, gdje je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na razini sveučilišta. Obrana radnje, kao i sama radnja, bit će dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno objaviti nacrt doktorske radnje koji sam obranila pred komisijom”, stoji u odgovoru hrvatske predsjednice na upit Hine da komentira pisanje dnevnika.

Zadar: Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta u Zadru
1/9

List navodi da je magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom "Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije", izrađen pod mentorstvom Antona Grizolda, a da je naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar-Kitarović, kod istog mentora, "Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi,ograničenja i naučene lekcije (Libija)".

"Za lakše razumijevanje teme magisterija Bernardke Prašnikar i doktorata Kolinde Grabar-Kitarović", list napominje da je R2P skraćenica engleskog izraza “Responsibility to protect”. "Riječ je o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo prije poznavali pod nazivom 'međunarodna humanitarna intervencija'. Dakle, koncept R2P, tj. odgovornosti za zaštitu, daje pravo međunarodnoj zajednici intervenirati i vojnom silom radi preveniranja masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi”, dodaje Jutarnji list.

Fakultetsko vijeće zagrebačkog FPZ-a sredinom ožujka prihvatilo je izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada predsjednice Republike, a da bi izvještaj postao konačan, mora još proći potvrdu sveučilišnog Senata.

U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Grabar-Kitarović dvoje je profesora FPZ-a - Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te prof. Grizold s ljubljanskog fakulteta, kojeg je Predsjednica i odabrala za mentora pri izradi doktorata.

Velika većina članova Fakultetskog vijeća podržala je izvještaj tročlanog povjerenstva, a podršku su mu uskratila dvojica profesora Dejan Jović i docent Marko Grdešić.

Video - Kolinda Grabar-Kitarović: Minimum je osigurati plaće od 7.500 kuna

Izvor blizak predsjednici navodi da je Grabar-Kitarović pročitala rad kolegice Prašnikar i druge radove koje su ona i prof. Grizold napisali na tu temu te ističe da predsjedničina doktorska radnja na koncept R2P gleda iz sasvim drugog kuta.

Podsjeća i da je predsjednica studirala i bavila se znanstvenim radom na renomiranim svjetskim sveučilištima, kao što su Harvard, George Washington i Johns Hopkins.

U vrijeme današnje tehnologije, plagiranje se vrlo lako otkrije, ističe isti izvor dodajući da je to i pitanje osobne časti koju, naglašava izvor, Predsjednica nikada ne bi okaljala plagirajući tuđi rad "jer je više nego kompetentna i sposobna napisati svoj”.

Komentara 20

ŽO
žoržet
15:40 01.04.2019.

ja mislim da se naša predsjednica sama, svojom 'agendom' i svekolikim 'držanjem', politički i na brojne druge načine žestoko diskreditirala puno puta tijekom svog nekim čudom još neprekinutog mandata, barem kod ozbiljnog i pristojnog svijeta; hoće li spoj njezine nezajažljive ambicioznosti i častohlepnosti s nekakvim podjednako ispraznim, ne baš pametnim i frazerskim kvazidomoljubljem i 'nacionalnim suverenizmom' opet uroditi kakvim nefunkcionalnim i u konačnici za sve jadnim plodom, tek ćemo vidjeti - ali ne bi čudilo, kad su nam društvene vrijednosti izvitoperene do te mjere da mnogi dojučerašnjeg notornog 'gazdu' i besramnog eksploatatora ljudi i sustava smatraju 'borcem protiv korupcije', a gradonačelnika s poduljom uskok-dorhovskom prošlošću i sadašnjošću nastoje 'uzvisiti' doktoratom, makar počasnim i makar sveučilišta koje se srozalo do krajnjih granica i etike i autonomije.

CO
corino2
17:06 01.04.2019.

Blago drzavi koja ima doktora Bandica I ovu kao predsjednicu.

ST
Stipan
16:35 01.04.2019.

Sve stigne, blago njoj. Samo se može usporediti sa Isusom Kristom koji istovremeno može biti na više mjesta. U njezino školsko vrijeme se učilo da je Ljenjin putujući vlakom od petrograda do Pariza naučio francuski jezik. Može se čak ii sa njim usporediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije