Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postaje dio statistike

Medicinski tehničar iz Osijeka otkrio razliku rada u struci u Hrvatskoj i Engleskoj

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
20.12.2017.
u 09:59

Uspoređujući rad u struci u Hrvatskoj i Engleskoj Vjekoslav je istaknuo da tamo svaki zaposlenik zna što mu je posao i koja su mu ograničenja, a sve je strogo regulirano radničkim pravima.

Mladi medicinski tehničar Vjekoslav Šimić dio je statistike Hrvata koji su otišli raditi u inozemstvo. 

Šimić (21) je zbog boljih uvjeta rada i veće plaće već bio otišao raditi u Irsku prije dvije godine, no nakon tri mjeseca vratio se u rodni Osijek zbog natječaja za posao u Kliničkom bolničkom centru, piše Glas Slavonije

Vjekoslav je od tada radio u Centru objedinjenog bolničkog prijama. – Upisao sam Medicinsku školu zato što doista volim pomagati ljudima, ali sam ubrzo shvatio da u Hrvatskoj nije cilj pomagati ljudima, nego rasteretiti se posla, odnosno što brže odraditi neki posao bez obzira na kvalitetu ili stručnost pri njegovu obavljanju. Poznato je da su kod nas medicinski tehničari zaduženi za mnoge poslove, od pranja ambulanti, dijeljenja terapije, pranja pacijenata, vađenja krvi, pa sve do invazivnih zahvata i ispunjavanja dokumentacije – ispričao je Vjekoslav. 

No, unatoč natprosječnoj plaći za hrvatske prilike te stečenom znanju i iskustvu u struci, Vjekoslav je zbog preopterećenosti i stresa odlučio dati otkaz i opet otići u inozemstvo. Tako će za dva mjeseca osječku adresu zamijeniti engleskom, odlazi raditi u Brighton, obalni grad na jugu Britanije. Tamo je s dvoje kolega iz osječkog KBC-a pronašao posao, a sad još samo mora položiti ispit o poznavanju engleskog jezika. 

Kako je ispričao, Vjekoslavu će rad u Engleskoj biti samo odskočna daska za budućnost jer će nakon godinu dana radnog staža ondje steći tzv. plavu kartu, vizu koja mu poput stanovnika Velike Britanije omogućuje odlazak na rad u zemlje članice Commonwealtha.

– Nakon Engleske planiram ići raditi u Australiju ili na Novi Zeland, jer smatram da su to obećane zemlje u kontekstu skrbi za pacijenta, radničkih prava, ali i cjelokupnog životnog standarda – rekao je Vjekoslav za Glas Slavonije i dodao da će mu početna bruto plaća iznositi dvije i pol tisuće funti te da će rasti sa svakim položenim tečajem i edukacijom. 

Uspoređujući rad u struci u Hrvatskoj i Engleskoj, Vjekoslav je istaknuo da tamo svaki zaposlenik zna što mu je posao i koja su mu ograničenja, a sve je strogo regulirano radničkim pravima. Medicinski tehničari rade 38 sati tjedno, a prekovremeni rad se oporezuje kao redovita satnica. 

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

1/10
Ključne riječi

Komentara 47

Avatar raco
raco
10:29 20.12.2017.

Evo još jednog dokaza da smo mi zemlja Apsurdistan, dakle besplatno školovanje za sve a poslije ti isti odu van.Pa gdje toga ima?? Mišljenja sam da se i kod nas školovanje treba početi naplaćivati što prije, pa kad vrati pare što smo uložili u njegovo školovanje i usavršavanje, može kud hoće.

DU
Deleted user
11:01 20.12.2017.

Još jedan članak ovih tzv. novina koji otkriva toplu vodu, odnosno da uvijek ima/može bolje (financijski). A uz to je još jedan u nizu onih koji će dobro poslužiti svima koji jedva čekaju da pljunu na sve ovdje.

Avatar mofo
mofo
11:18 20.12.2017.

Šta ovo svaki dan mora u večernjem biti reklama za inozemstvo? Vi baš želite što više ljudi natjerati na razmišljanje o odlasku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije