Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LGBTIQ udruge

Inicijativa Ponosni Zagreb poziva gradske vlasti na suradnju i savezništvo

Parada ponosa, Split
Miranda Cikotić/Pixsell
17.05.2021.
u 11:00

Međunarodni dan borbe protiv homo/trans/bi fobije koji se obilježava 17. svibnja diljem svijeta prilika je za skretanje pozornosti na kontinuiranu diskriminaciju, strah i nasilje s kojima se suočavaju lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer (LGBTIQ+) osobe

Inicijativa Ponosni Zagreb, koja okuplja LGBTIQ udruge, u ponedjeljak je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homo/trans/bi fobije, pozvala gradske vlasti na suradnju i savezništvo kako bi se uklonilo nasilje koje, unatoč napretku, još postoji prema LGBTIQ+ osobama diljem Hrvatske.

Međunarodni dan borbe protiv homo/trans/bi fobije koji se obilježava 17. svibnja diljem svijeta prilika je za skretanje pozornosti na kontinuiranu diskriminaciju, strah i nasilje s kojima se suočavaju lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer (LGBTIQ+) osobe. Ovaj dan se slavi u više od 50 zemalja u svijetu i službeno je priznat u Europskoj uniji, pa se stoga službeno slavi i u Republici Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

U priopćenju se ističe da su u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina učinjeni veći pomaci na jačanju prava LGBTIQ+ osoba, ali da i pripadnici te zajednice i dalje svjedoče o nasilju diljem zemlje.

Primjere homofobije, bifobije i transfobije ne moramo tražiti tako daleko u povijesti, sjetimo se samo institucionalne diskriminacije s kojom se suočavaju transrodne osobe u zdravstvenom sustavu, nasilja nad interspolnom djecom ili otežavanju pristupa sustavu udomiteljstva i posvajanja životnim partnerima, kaže se.

Kukavički huligani pokušavaju nas zastrašiti paljenjem rainbow zastava ili karnevalskih lutaka, pa čak i spaljivanjem gej muškarca u parku Maksimir, prebijanjem američkih gej vojnika, ili guranja djevojke pod tramvaj samo zato jer se nasilnicima nije uklapala u njihovu percepciju kako bi netko “trebao” izgledati, ističu iz inicijative.

"Želimo na ovaj dan podsjetiti na ove i sve ostale slučajeve nasilja i suučesničke šutnje sustava, gdje počinitelji nisu uhvaćeni, a kamoli kažnjeni, iako je, barem na papiru, u Hrvatskoj na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije koji prepoznaje i diskriminaciju na temelju rodnog identiteta, izražavanja ili spolne (seksualne) orijentacije", poručuju.

Zbog straha, žrtve nasilje često ne prijavljuju. Političari u hrvatskom Saboru ponavljaju kako “društvo nije spremno”, a u europskim klupama se hvale postignućima i pomacima za koje se LGBTIQ zajednica morala sama izboriti, navode i ističu da pomaci na bolje postoje i navode kao primjer Zakon o životnom partnerstvu donesen je 2014. Dodaju i da je do sada životno partnerstvo sklopilo više od 400 parova, koji od nedavno mogu postati udomitelji, a nadaju se "uskoro i posvojitelji".

Napominju i da je iste godine Ustavni sud odlučio da nisu više potrebne operacije genitalija, koje su značile i prisilnu sterilizaciju, kako bi osobe promijenile oznaku spola koja im se nalazi u dokumentima.

Smatraju da je jedan od najvećih faktora za napredak prava LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj tradicija prosvjednih Povorki ponosa od 2002. te drugih prosvjeda LGBTIQ+ osoba poput marša podrške u Rijeci 2012., prvog Balkanskog Trans Inter marša 2019. ili biciklističkog Pride Ridea prošle godine.

Predstavnici Ponosnog Zagreba predlažu budućoj gradskoj vlasti u Zagrebu da zajedno obilježe 20 godina Povorke ponosa u glavnom gradu, gdje bi pod uzoru na gradove poput Londona, Berlina i Pariza spomen-pločom obilježili mjesto prve Povorke ponosa u Hrvatskoj.

U priopćenju također pozivaju sve da im se pridruže 5. lipnja na drugom zagrebačkom Pride Rideu, biciklističkoj povorci ponosa.

Komentara 4

DU
Deleted user
12:26 17.05.2021.

U članku piše kako je Ustavni sud odlučio da više nisu potrebne operacije genitalija da bi netko promijenio oznaku spola u dokumentima. Dakle, svi muškarci u RH imaju prema Ustavnom sudu (a jači sud ne postoji zar ne?) pravo nekoliko godina prije mirovine promijeniti spol u dokumentima i otići ranije u mirovinu kao žene. Također svi sportaši u muškim sportskim disciplinama koji ne osvajaju titule imaju pravo promijeniti spol i natjecati se u ženskim disciplinama i tako pobjeđivati ...... i gdje je onda tu kraj? Baš me zanima što na to kažu ustavni suci.

NO
nogogaz
12:30 17.05.2021.

Samo tako nastavite, pa cete naljutit Boga! Nakon izdaje zidova, On je sebi izabrao svoj povijesni Cro narod! A neki mu tako uzvracaju Njegovu Ljubav? Samo da nas nece sve kaznit nekim potresom....

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
14:38 17.05.2021.

hahahaha, prebijanjem americkih gay vojnika? hahahahaha, se netko sjeca tog slucaja? pokusali su od tog napraviti nesto, no nije bilo nista. ponajprije zato sto su ta dva americka gay vojnika bili dva ormara od 200 kila misica, sto se ubrzo saznalo pa je i prica propala, a trebala je biti top vijest barem tjedan dana. jer bilo je odmah jasno da bas i nije realno da netko, itko, igdje moze prebiti dvojicu americkih vojnika koji zajedno imaju 400 kila misica. potrazite, progooglajte. nadjite vijest, ako je video jos uvijek dostupan potrazite instagram racun jednog od vojnika, progooglajte vojnika i sve ce vam biti jasno. cikatic i mavrovic i cro cop su zajedno manji od jednog tog vojnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije