Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHTJEV

Inicijativa Narod odlučuje traži da se kazni Plenkovića i Kuščevića, žele novo prebrojavanje potpisa

Natalija Kanački i Luka Mlinarić dali izjavu za medije
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/10
08.07.2019.
u 12:24

Članica organizacijskog odbora inicijative Narod odlučuje Natalija Kanački dodaje kako očekuju da se provjeri ministrovo brojanje potpisa, kao što sad USKOK i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa češljaju sve manipulacije s nekretninama.

Predstavnici inicijative Narod odlučuje pozvali su danas saborske zastupnike i Ustavni sud da se ponovno prebroje potpisi koje su prikupili za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva te raspiše taj referendum, ali i kazne premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević. Dok se čeka odgovor Plenkovića na zahtjev HNS-a da Kuščević ode, ali i oporbe koja je taj zahtjev formalizirala kroz pokretanje procedure opoziva zbog afere s nekretninama i prenamjenama zemljišta, ova inicijativa tvrdi kako ministar treba otići jer je bacio više od 30 tisuća valjanih potpisa za raspisivanje referenduma.

- Od saborskih zastupnika tražimo smjenu premijera Plenkovića i ministra Kuščevića. Osim malverzacija s nekretninama, Kuščević je po nalogu Plenkovića zloupotrebljavao svoj položaj kako bi ukrao narodu referendum za promjenu izbornog sustava. Kao izvršitelj premijer, Kuščević je proizvoljno odbacio više od 30 tisuća potpisa građana kako se ne bi raspisao referendum, te je uz to onemogućio svaku provjeru i kontrolu svog postupanja, odnosno onoga što je radio. Onemogućio je nepristranu provjeru potpisa, prisutnost promatrača prilikom brojanja te naknadnu reviziju prikupljenih potpisa – kazao je Luka Mlinarić iz inicijative. Ako ministar nije sposoban izbrojati vlastite nekretnine, kako može biti sposoban brojati potpise za referendum, pita se.

- Ako je razlog za smjenu Kuščevića taj što je kao načelnik male općine namještao prenamjenu zemljišta iz negrađevinskog u građevinsko te druge afere, koliko je onda više razlog to što je kao izvršitelj premijera Plenkovića, odnosno po njegovom nalogu, uskratio građanima njihovo ustavno pravo na referendum – zanima Mlinarića.

Članica organizacijskog odbora inicijative Narod odlučuje Natalija Kanački dodaje kako očekuju da se provjeri ministrovo brojanje potpisa, kao što sad USKOK i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa češljaju sve manipulacije s nekretninama.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

- Vidljivo je da se Kuščević opravdava laganjem o izuzeću kod prenamjene prostornog plana, to je jedan način da manipulira i vara javnost kao što je radio i kod referenduma. Apeliramo na saborske zastupnike i Ustavni sud da se ponovno prebroje potpisi i raspiše referendum i kazne krivci, Plenković i Kuščević. Plenkovića su birači već kaznili na posljednjim izborima, ali očekujemo i od zastupnika da kazne i smijene premijera i Kuščevića – poručila je Kanački.

Podsjetimo, inicijativa je za pitanje o izmjeni članka 72. Ustava je prikupila 412,325 potpisa, a Ministarstvo uprave je utvrdilo da je ispravnih potpisa bilo 371,450, a neispravnih 40,875. Za dopunu Ustava člankom 72.a inicijativa je prikupila 407,835, a Ministarstvo uprave je utvrdilo da je ispravno bilo 367,169, a neispravnih 40,666 potpisa.

Komentara 8

IV
Ivan50
14:09 08.07.2019.

Plenki je kaznjen a bitce i jos na slijedecom parlamentarnim ako ih uopste i doceka u hdz..Od 91 redoviti glasac hdz, dokle?

TB
taras.buljba
17:09 08.07.2019.

Nrabo botovi bravo trud vam se itekako vidi.

SO
sohnahoakasaa
14:06 08.07.2019.

Ili glupi, ili zlonamjerni, ili nećim njima dragim (na)vođeni vjeruju Kušćeviću i Plenkoviću. Ni drugi nisu ništa bolji jer svi znaju da je bilo dovoljno ispravnih potpisa da se raspiše referendum. Strah, samo veliki strah zbog gubitka moći jer nikadd jer nebi vladali, pljačkali, pohlepno gramzivo zgrtali i lagali ovaj narod da se izmjeni Izborni zakon. Znaju to oni jučer i ovi danas. Nadam se ne za dugo ako Hrvatima baš svima nisu 'vrane mozak popile'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije