Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar izračunao

Za raspisivanje referenduma trebaju potpisi 374.740 birača

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/11
13.05.2018.
u 21:12

Referendumom žele omogućiti pravedniji izborni sustav, jačanje involviranosti građana u političke procese te jačanje odgovornosti političara prema biračima.

Dvije referendumske inicijative, “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” počele su jučer prikupljati potpise za raspisivanje referenduma radi izlaska Hrvatske iz Istanbulske konvencije i izmjene izbornog sustava. Za razliku od prijašnjih referendumskih inicijativa, organizatori ovoga puta znaju i točan broj potpisa koji moraju prikupiti. 

Da bi se referendumi raspisali, svaka od njih mora dobiti najmanje 374.740 potpisa birača s prebivalištem u RH. Ministarstvo uprave jučer je, naime, na svojoj web-stranici objavilo da je “u registru birača na dan 13. svibnja 2018. godine u 00,00 sati upisano ukupno 3,747.409 birača, hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj”. Ministar uprave Lovro Kuščević objašnjava kako pravovremenom objavom broja birača žele spriječiti nagađanja o manipulaciji brojem birača s kakvima se susrela Milanovićeva Vlada.

Dvije referendumske inicijative proteklih su se dana žalile na opstrukcije u velikim gradovima koji su im odobrili manji broj mjesta na javnim površinama na kojima smiju prikupljati potpise, a štandove im naplaćuju po komercijalnim cijenama, što znatno podiže trošak prikupljanja potpisa. “Istina o Istanbulskoj” naišla je i na potpunu zabranu prikupljanja potpisa u Rijeci jer tamošnji gradonačelnik Vojko Obersnel smatra da Istanbulska konvencija štiti ljudska prava i da se o njezinu otkazivanju ne bi trebalo odlučivati na referendumu.

Na poteškoće su inicijative naišle i u drugim gradovima, poput Osijeka ili Splita, no u inicijativi “Istina o Istanbulskoj” ipak su optimistični i uvjereni da će u sljedeća dva tjedna, koliko po zakonu smiju prikupljati potpise, uspjeti dobiti željenu podršku građana.

– Potpisivanje je krenulo odlično, ljudi reagiraju tako da se vidi da znaju o čemu je riječ, znaju sve o Istanbulskoj konvenciji. Ako je već prvi dan tako uspješan, mislim da ćemo do kraja odraditi dobar posao – kazala je koordinatorica inicijative Kristina Pavlović i otkrila da im novac za provedbu inicijative osiguravaju male, ali brojne donacije građana.

Pavlović se nada i da inicijativa neće imati problema oko ustavnosti referendumskog pitanja, a postupak Vojka Obersnela nazvala je zabranom demokracije jer je, kaže, potpisivanje za referendum demokratsko pravo građana.

Komentara 40

SA
sargu123
22:37 13.05.2018.

Prvo raskinuti Vatikanske ugovore.

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
19:16 13.05.2018.

Referendum o tome da se predstavnicima nacionalnih manjina uskrati pravo glasanja u Hrvatskom saboru!! Što je slijedeće? Formiranje "čiste" nacije? Nevjerojatno je kako ljudi, bez da uključe mozak, nasjedaju na ovakve bijedne pokušaje smanjenja nečijih prava...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:18 13.05.2018.

Tako je i u Titovo doba narod odlucivao haha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije