Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa branitelja

U luci kip vojnika s krunicom

29.12.2015., Osijek - Zimska luka.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
30.12.2015.
u 16:00

Braniteljske udruge u središtu Osijeka, uz Dravu, žele podići spomenik, repliku pripadnika ZNG-a

Hrvatski vojnik visok deset metara, vjerna replika pripadnika ZNG-a iz 1991., s krunicom oko vrata, "izniknut" će, po najavama, u Zimskoj luci u Osijeku. Inicijativa je to braniteljskih udruga, i to njih čak 24, te Hrvatskog časničkog zbora. Stajat će, po ideji, uz Dravu i promenadu, u najstrožem središtu grada.

Idejno rješenje još nemaju

– Izgledat će baš onako kako smo mi, dragovoljci, izgledali 1991. Zahvala je to braniteljima, ali i svim građanima, simbol koji podsjeća da neprijatelj preko Drave nije mogao ući u Osijek – objašnjava Miljenko Kolobarić, čelnik osječke Hvidre. Veliki spomenik uz Dravu ne bi trebao, smatra, izazvati kontroverze, kao što se to zbilo, primjerice, sa spomenikom braniteljima na Trgu slobode, koji građani od početka podrugljivo zovu "radijator".

– Smijali su se i Eiffelovu tornju, htjeli su ga srušiti. Što se tiče krunice, ona je normalan element kršćanstva, nosili smo je oko vrata i gledali Sotonu preko puta, u okupiranoj Baranji – kaže on. Dopuštenje Hrvatskih voda već su dobili, a podržava ih, tvrdi, i gradska uprava. – Mogao bi biti podignut već iduće godine, kada je i 25. obljetnica naše 106. brigade – uvjeren je.

No struku još nisu uključili.

– Braniteljske će udruge osmisliti idejno rješenje pa će predati struci da odradi svoj posao – govori Kolobarić.

Ne zna se ni od čega će spomenik biti načinjen, drvo je isključeno zbog vlage. Struka pak nije oduševljena putem kojim su krenuli.

Grad nema novca

– Trebalo bi prvo raspisati javni arhitektonski natječaj te pitati građane jer je to javni prostor. Spomenik od deset metara može se uklopiti u Zimsku luku, ali i izgledati nakaradno – stava je Ranko Radunović, predsjednik Društva arhitekata Grada Osijeka. Slično razmišlja i ugledni arhitekt Predrag Rechner. – Zimska je luka najfrekventniji dio grada i, što god da se u nju stavi, sigurno neće biti prihvaćeno u prvo vrijeme. Ne bi smjelo biti ništa napadno i monumentalno – govori Rechner. Nužno je imati, nastavlja, mjeru i osjećaj za prostor.

– Važno je uključiti arhitekte, urbaniste i kipare kako nas spomenik ne bi posvađao – zaključuje on.

Ne zna se, nadalje, ni koliko bi spomenik hrvatskom vojniku stajao, branitelji se uzdaju u donacije. A to zanima i gradsku upravu. – Podržavam svaku inicijativu, ali o njoj možemo ozbiljno razgovarati kada se osiguraju sredstva, Grad ih u svom proračunu nije predvidio – kratak je gradonačelnik Ivica Vrkić.

>> Otkriven spomenik 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban

>> Ovo su prijedlozi za spomenik hrvatskim braniteljima

Komentara 14

BO
boovuu
16:15 30.12.2015.

Braniteljske udruge u središtu Osijeka, uz Dravu, žele podići spomenik, repliku pripadnika ZNG-a--- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- bolje da ne istinskim braniteljima pruži dostojanstven život. da bude bolje njima i njihovoj djeci. zaposlit djecu hrvatskih branitelja a ne pripadnika nacionalne manjine koji su su razarali hrvatsku. djeca hrvatskih branitelj moraju ići iz hrvatske u potrazi za poslom i boljim žpvotom.

AB
abcdefghij
19:20 30.12.2015.

a ti bokca, pa 10 metara visokog. Pa taj se bu iz Vojvodine videl. ..buju mislili da je vukovarski vodotoranj.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:12 31.12.2015.

Besposlen pop i jariće krsti pa tako i žoc & company...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije