Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje:

Informacijska tehnologija čini ljude sretnijima

kompjuter
Goran Stanzl/PIXSELL
04.08.2011.
u 14:43

Istraživanje pokazuje da upotreba ICT-ja ljudima daje osjećaj slobode i kontrole nad životom, što su vrlo važni elementi pri percepciji blagostanja.

Internet, mobitel i slična tehnološka dostignuća povećavaju zadovoljstvo i kvalitetu života korisnika jer uvećavaju osjećaj slobode i kontrole nad vlastitim životom, pokazuje istraživanje britanskog instituta The Chartered Institute for IT pod nazivom Why IT makes you happier, koje je provedeno i objavljeno u 39 zemalja. Navedeno istraživanje prenosi časopis Banka u sklopu projekta Nacionalni indeks sreće (NIS) koji provodi zajedno s agencijom za istraživanje tržišta Hendal i osiguravajućom tvrtkom Allianz.

Kombinirajući dostupne statističke podatke i razgovore s ispitanicima, znanstvenici su htjeli otkriti tko ima najviše koristi od IT-ja, kako i zašto IT utječe na zadovoljstvo životom te kakve bi posljedice to moglo imati na tu branšu, ali i na oblikovanje politike. Analizirano je više od 35 tisuća odgovora u sklopu Svjetskog istraživanja vrijednosti te 10 tisuća odgovora na panel-istraživanje britanskih kućanstava. Zaključak je istraživanja da je diljem svijeta ICT postao važnim sastavnim dijelom zadovoljstva životom i osjećaja blagostanja, u nekim slučajevima možda čak i važniji od visine prihoda.

Zašto je tomu tako? Istraživanje pokazuje da upotreba ICT-ja ljudima daje osjećaj slobode i kontrole nad životom, što su vrlo važni elementi pri percepciji blagostanja. Pomaže pri osnaživanju i osamostaljivanju pojedinaca, naročito onih s nižim prihodima i manjom razinom obrazovanja te pripadnika skupina koje imaju slabiji društveni utjecaj. Mnogima je to ne samo jeftina zabava već i prozor u svijet, prilika da nauče nešto novo i dođu do nekoć teže dostupnih informacija.

Žene, ispostavilo se, izvlače više koristi od pristupa i korištenja ICT-ja negoli muškarci, naročito u zemljama u razvoju. Jedan od razloga, smatraju autori istraživanja, mogao bi biti to što u mnogim dijelovima Afrike, Azije i Bliskog istoka žene imaju društveno strože kontrolirane uloge, a tehnologija im može pomoći u djelovanju izvan tih tradicijom uvjetovanih okvira. No, i u zapadnim zemljama poput Britanije žene više profitiraju koristeći ICT, pogotovo kad je riječ o načinu društvenog kontakta.

Novi korisnici tj. oni s manje od dvije godine iskustva također su skupina koja ima veću korist od pristupa i korištenja ICT-ja. Najviše upotrebljavaju internet kako bi se spojili na društvene mreže i koristili aplikacije za slanje instant-poruka. Iskusniji korisnici više pak značaja pridaju elektronskoj pošti i online kupovanju. Zanimljivo je da je većina ispitanika pri početku korištenja ICT-ja osjećala tjeskobu, pa čak i strah. Jednom kad su uspjeli savladati tu prepreku tehnologija je kod većine unijela radost u život, a nekima i preokrenula život nabolje, pokazuje istraživanje.

Mnogi su kao razloge isticali prednosti podjednakog pristupa informacijama i iskustvima drugih, mogućnosti za dodatno obrazovanje, lakše održavanje društvenih kontakata i jeftinije kupovanje. Upotreba interneta surferima je obogatila život i zbog otvaranja dodatnih mogućnosti društvenih kontakata s članovima obitelji i prijateljima. To je, kažu autori studije, najveći pozitivan doprinos IT-ja našim životima.

Komentara 1

GR
gradjanski
00:20 07.08.2011.

Apsolutno se slažem! Primjeti se kod dje3 koja vole igrati strategiju da se i kasnije obazrivije odnose spram svoje imovine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije