Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Ines Strenja: 'Sin mi je zaražen, a najteže je što ga nisam vidjela 4 mjeseca'

Ines Strenja Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.04.2020.
u 09:38

"Napravljen je plan, auto ga je čekao na aerodromu i on se sam odvezao u samoizolaciju. Nakon četiri dana dobio je blažu temperaturu, odmah je nazvan epidemiolog koji ga je uputio da se testira".

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja u samoizolaciji je. Nije zaražena koronavirusom niti je bila u kontaktu sa zaraženima, već spada u najrizičniju skupinu. 

"Ponajprije moram naglasiti da sam u nekoj vrsti dobrovoljne samoizolacije posljednja dva tjedna s obzirom na bolest od koje bolujem i zbog koje spadam u najrizičniju skupinu. Dakle, nisam bila ni s kim tko je obolio u kontaktu, niti sam negdje putovala. Radi se o autoimunoj intersticijskoj bolesti pluća s fibrozom od koje bolujem već više od desetak godina i zbog koje sam na ozbiljnoj imunosupresivnoj terapiji rituksimabom. Sve to me u ovom trenutku čini jako podložnom većini infekcija pa tako i ovoj koja bi po mene, kako kažu stručnjaci, završila loše", ispričala je Strenja za Novi list

No, iako sama nije zaražena, njezin sin Marko jest. 

"Dobro se osjeća, najteže je što ga nisam vidjela skoro četiri mjeseca, a tako će biti sve dok se ne negativizira", ispričala je i objasnila da njezin sin studira i radi u Nottinghamu, a nakon što je sagledala sve epidemiološke podatke i informacije iz Velike Britanije, bilo je jasno da će biti sigurniji u Hrvatskoj. 

"Napravljen je plan, auto ga je čekao na aerodromu i on se sam odvezao u samoizolaciju. Nakon četiri dana dobio je blažu temperaturu, odmah je nazvan epidemiolog koji ga je uputio da se testira, vratio ga u samoizolaciju te po prispijeću nalaza da je pozitivan organizirao sanitetski prijevoz koji ga je uza sve mjere predostrožnosti prevezao u KBC na Infektologiju", ispričala je. 

Naglasila je kako je bitno da se svi pridržavaju propisanih pravila i procedura koje onemogućavaju širenje infekcije. 

"On sam ne zna gdje se zarazio, sveučilište i kampus nisu u trenutku kad se on vratio još poduzeli nikakve protuepidemijske mjere, jer je u tom trenutku još bio stav da će pustiti da se virus spontano širi u populaciji. Nasreću, od toga su odustali, mada smatram da je prekasno. Podaci i budućnost će pokazati", rekla je.

Strenja je pohvalila Nacionalni stožer i rekla da imaju njezinu punu potporu. 

"Ministar Vili Beroš nije klasični političar, on nastupa s pozicije struke, što se i vidi, kao što sve potrebno adresira kolegi Capaku ili prof. dr Alemki Markotić, njima prepušta krizno komuniciranje iz stručnih domena. To je dobro. Sustav su pravodobno stupnjevito podizali, razmjestili su bolničke krevete, formirali respiracijske centre, pripremili primarne i sekundarne centre, uz kontinuirani predani 24-satni rad epidemiologa koji su dosad odradili lavovski posao", rekla je. 

Komentara 10

Avatar wakan tanka
wakan tanka
10:35 01.04.2020.

ako mladi gospodin radi u Nottinghamu u bogatoj GB vjerojatno ima i zdravstveno osiguranje u GB........ako ima boraviste i posao u Nottinghamu po kojem je to zakonu "uzeo je prvi slobodan let i dosao se lijeciti u Hrvatsku".........Hrvati koji radee u inozemstvu imaju pravo na zdravstvenu zastitu tamo gdje placaju porez..........nije ovo slucaj da je bio u sahari u Africi, razbolio se pa je prebacen u Hrvatsku jer inace ne bi prezivio

KO
komunikolog
10:05 01.04.2020.

Kako to da djeca svih ovih boraca za naše dobro studiraju i rade po svijetu? I da i bolesni imaju drugačiji pristup? I ako je ona dobrovoljno u samoizolaciji hoće li i ona dobiti 3200 kn mjesečno? Kao vozači ili ipak kao Klisović punu plaću?

Avatar Warded
Warded
09:49 01.04.2020.

Moram primjetiti ovdje, a i na članku gdje zaražene "osuđuju", da su političari očito privilegirani! Gradonačelnika Solina zvao je epidemiolog osobno i ponudio prijevoz i hospitalizaciju. Ovog njenog sina isto su prevozili, nudili, pazili. Ostalima friška figa, jedva došli po njih, ostavili ih da satima čekaju ispred, ili da danima čekaju rezultate testa. ...Političari da su pametni, ne bi se trebali hvaliti javno.... upada u oči drukčiji pristup.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije