Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Indeks: Majka i sin osuđeni zbog davanja mita za upis na Prometni fakultet

14.11.2008.
u 14:34

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Ratko Ščekić danas je donio još dvije presude u akciji Indeks zbog davanja mita za upis na Fakultet prometnih znanosti.

Takozvanom "presudom u istrazi" Damir Štefinovec nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, a njegova majka Katica Štefinovec na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, doznaje se na Županijskom sudu.

Riječ je o nekoj vrsti skraćenog postupka u kojemu se stranke dogovore o vrsti i visini kazne. Na takve presude u pravilu se ne podnose žalbe, pa je postupak brzo gotov.

Majci i sinu stavlja se na teret da su s Mladenom Budorom dogovorili da posreduje za Damira Štefinovca na upisu na Fakultet prometnih znanosti, odnosno da mu osigura upis bez obzira na stvarno ispunjavanje uvjeta. Za tu su uslugu trebali platiti dvije tisuće eura.

Nakon što je Katica Štefinovec dala novac, prodekan Dragan Badanjak u drugom je ispitnom roku njezinu sinu osigurao rezultat prijamnog ispita dostatan za upis, ističu na sudu.

Po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića, ovo je peta presuda u istrazi u ukupno tri postupka koji se na zagrebačkome Županijskom sudu vode u akciji Indeks. Zbog korupcije na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu prometnih znanosti osumnjičeni su profesori, posrednici i studenti.

U međuvremenu USKOK je zatražio još jedno proširenje istrage, a do sada je ispitano 78 okrivljenika i 152 svjedoka, kazao je Devčić. Dodao je da je predviđeno ispitivanje još tri okrivljenika, među kojima i dva nova, deset svjedoka i provođenje odgovarajućih vještačenja.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije