Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen joint venture s Enijem

Ina vjeruje da će uz investicije i istraživanja još dugo crpiti plin

Ilustracija
Slavko Midzor/PIXSELL
21.06.2018.
u 14:02

U Sjevernom Jadranu nalaze se dva INAgip sektora s deset plinskih polja na kojima radi 18 plinskih platformi.

Naftna industrija Ina preuzela je potpuni nadzor nad plinskim poljima u Sjevernom Jadranu nakon što je jučer o tome potpisan ugovor s Enijevom kompanijom Eni Croatia BV. Radi se o plinskim poljima koja su otkrivena 1973. godine, a 1996. godine su Ina i talijanski Eni osnovali zajedničku tvrtku INAgip u kojoj je svaki partner imao 50 posto udjela.


Riječ je o dva eksploatacijska područja, Sjeverni Jadran i Marica, s ukupno 10 plinskih polja i 18 platformi na kojima se godišnje proizvede oko 800 milijuna kubnih metara plina, što je oko 30 posto ukupnih hrvatskih potreba za tim energentom. Plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran, s osam polja, plasirat će se u plinski sustav Hrvatske, a onaj s dva polja u sektoru Marica će se prodavati Talijanima jer ona nisu plinovodima spojeni s Hrvatskom.


Cijena transakcije nije objavljena, no Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine i Luigi Piro, Enijev izvršni potpredsjednik, tvrde da se radi o obostrano uspješnom poslu. INAgip ima koncesiju na ta plinska polja do 2036. godine. Iako se s vremenom proizvodnja iz njih smanjuje, Aldott, kaže, očekuje da će se novim investicijama i otkrićem novih zaliha plina polja eksploatirati još dugo. 


Inino preuzimanje nadzora nad plinskim poljima u Jadranu pozdravio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je kazao da s obzirom na to da se domaće rezerve ugljikovodika povećavaju za 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte, to ujedno znači i pozitivan iskorak za domaći energetski sektor koji će doprinijeti povećanju energetske neovisnosti te da vjeruje da će daljnji koraci Ine ići u tom smjeru i u budućnosti.
Procjenjuje se da je u ova plinska polja do sada uloženo ukupno dvije milijarde dolara.

Ilustracija
1/8
Ključne riječi

Komentara 1

AE
Aedes2017
14:47 21.06.2018.

Mutavi Čorić trabunja o ,, energetskoj neovisnosti Hrvatske ,, ??? Programirani hdz apartčik ! O tome odlučuje R.Mađarska a ne plenkovićev podrepaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije