Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVREDNI SUD

Ina u Beogradu traži povrat imovine vrijedne 200 milijuna eura

ina-novi
Arhivska fotografija
21.04.2010.
u 08:17

Po raspadu Jugoslavije crpke i druga imovina u Srbiji, za koju Ina smatra da je bila njeno vlasništvo, stavljeni su pod kapu kompanije Beopetrol koja je procesu privatizacije prodana ruskom Lukoilu.

BEOGRAD - U Privrednom sudu u Beogradu počeo je postupak temeljem tužbe kojom vodeća hrvatska naftna kompanija Ina od Srbije traži povrat imovine i naknadu štete od oko 200 milijuna eura. Naime, po raspadu Jugoslavije crpke i druga imovina u Srbiji, za koju Ina smatra da je bila u njezinu vlasništvu, stavljeni su pod kapu kompanije Beopetrol koja je procesu privatizacije prodana ruskom Lukoilu, javlja beogradski dnevnik Danas koji je ovoj temi posvetio opsežan analitički članak.

Prema saznanjima Danasa na prvom ročištu suprotstavljene su strane uzele time-out za upoznavanje sa spisima, a nastavak rasprave zakazan je za 31. svibnja. Argument je srpske strane da su Inine benzinske crpke prije razdruživanja bile u društvenom vlasništvu što znači da Ina nije bila njihov vlasnik već samo korisnik.

Također, u Srbiji se pozivaju i na zakonske propise na dan 31. prosinca 1990. koji su dopuštali da se dio jednog poduzeća izdvoji ako su ispunjena tri uvjeta: mogućnost funkcioniranja cjeline unutar poduzeća, radnička odluka o izdvajanju na referendumu i sastavljanje diobena bilanca.

S druge strane, u Ini tvrde da je Ina-Trgovina postala jedinstveno poduzeće 27. prosinca 1989. s poslovnim jedinicama koje nisu bile pravne osobe. Osnivanjem javnog poduzeća Ina 10. listopada 1990. tvrtka nije podijeljena, već su u njen sastav ušle Ina-Trgovina s poslovnim jedinicama Beograd, Novi Sad i Priština. Ina je još 2003. najavljivala da će se zbog svojih prava obratiti Međunarodnom sudu u Strasbourgu.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
-obrisani-
09:54 21.04.2010.

Da je INA Hrvatsko poduzece , topitanje nikada ne bi bilo na dnevnom redu ALI posto su vlasnici neoliberarni globalci, srbijanci nemaju izbora nego platiti .

OH
ohhh
15:01 21.04.2010.

zašto sam izbrisan? zar istina nije samo istina? boli li te članu zločinačke organizacije?

KO
koltrina
11:54 21.04.2010.

Trebali bi poslati našeg predsjednika da im se lijepo ispriča i sve lijepo gešenka.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije