Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravomoćna presuda

Ina mora platiti pola milijuna kuna za ekokatastrofu iz 1996.

nafta
nafta
06.07.2010.
u 12:20

Ina je dužna nadoknaditi štetu nastalu izlijevanjem 56 kubičnih metara plinskog ulja na području Bakarskog i Kvarnerskog zaljeva.

Pola milijuna kuna dužna je platiti Ina državi na ime odštete zbog ekološkog onečišćenja iz 1996. godine na području Bakarskog i Kvarnerskog zaljeva uzrokovanog izlijevanjem 56 kubičnih metara plinskog ulja.

Plinsko ulje, koje se 27. ožujka 1996. godine izlilo u more, uzrokovalo je teško onečišćenje obalnog pojasa u duljini od 12,5 kilometara te srednje onečišćenje u duljini od 3,5 kilometara, priopćilo je na internetskim stranicama Državno odvjetništvo koje je zastupalo RH. Onečišćenje je izazvalo degradaciju strukture mora i podmorja te posljedično uništenje flore i faune na pomorskome dobru, navodi se u priopćenju.

Iako je Ina osporavala zahtjev uz tvrdnju kako štete nema jer je za čišćenje mora i naknadu štete drugim pravnim i fizičkim osobama sama Ina izdvojila oko tri i pol milijuna kuna. U provedenom postupku utvrđeno je da je Ina, usprkos prethodno navedenom, prekršila Zakon o zaštiti okoliša te je po načelu objektivne odgovornosti dužna nadoknaditi štetu počinjenu na flori i fauni mora.

- Neovisno o proteku vremena, drugim onečišćenjima kojima je navedeni akvatorij izložen te poteškoćama u utvrđivanju visine stvarne štete, zaključak je suda kako važnost  onečišćenog dobra (mora) za društvenu zajednicu i opseg učinjenog onečišćenja takav da Ina d.d. treba platiti odštetu - navodi se u priopćenju.

Presudu Općinskog suda u Rijeci od 22. studenog 2007. potvrdio je riječki Županijski sud 14. travnja 2010. čime je ona postala pravomoćna.

 

Komentara 4

OB
-obrisani-
13:50 06.07.2010.

A ko če platiti za onu \"psihokatastrofu\" u Piranskom Zaljevu koja je nastala zbog smijega Slovenaca kada su neki domoljubni izjavljivali da se neče dati ni milimetra mora i da se oko toga ide izključivo na Haaški sud..Iako je smijehh zdrav u toj pojavi smijeha je došlo do ekoloških posljedica u hrvatskim domoljubnim dušama..

BO
BOLLE
14:07 06.07.2010.

sada će poskupiti gorivo DA INA MOŽE TO PLATITI neka smanje rasip pa će biti višše novaca

YE
yesterday
13:37 06.07.2010.

Tko će te pare strpati u džep?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije