Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKA ČIČIN ŠAIN

Imunolog otkrio kada bi moglo doći do popuštanja mjera u Hrvatskoj: 'Jedan uvjet je nužan'

HRT
09.01.2021.
u 20:53

Istaknuo je kako primjeri iz Azije pokazuju da je moguće zauzdati virus

Virusni imunolog Luka Čičin Šain smatra da su rezultati dobiveni ispitivanjima Modernina cjepiva optimistični. Oni sugeriraju da bi razina antitijela na koronavirus mogla ostati visoka još godinama nakon cijepljenja.

Jučer su objavili jedan rad u kojem su pratili efikasnost cjepiva i to na ona 34 ispitanika uključena u prvu fazu kliničkog ispitivanja. To znači da su četiri mjeseca praćeni, da je prošlo četiri mjeseca od njihova cijepljenja.

"Nakon dva mjeseca vidjeli su kakvu razinu antitijela imaju, a sad su dodali rezultate od četiri mjeseca po imunizaciji i onda su vidjeli da ta razina protutijela koja štiti protiv korone opada vrlo sporo. Kad bi se to nastavilo ovim tempom u vidu ravne crte, onda bi razina antitijela mogla ostati vrlo visoka još godinama. Naravno da će vrijeme potvrditi je li to tako", rekao je Čičin Šain u Dnevniku HRT-a. Javio se iz Njemačke, iz grada Braunschweiga.

Na pitanje štiti li cjepivo i protiv mutiranog soja virusa koji se već pojavio u nekim zemljama, odgovorio je:

"Ako pričamo o engleskom soju, onda definitivno. Ne samo da cjepivo štiti protiv njega, nego je i prirodna imunost nakon što smo preboljeli infekciju s uvriježenim virusom također zaštitna."

Istaknuo je kako je moguće da se razvije neki soj koji će biti toliko različit da nas cjepivo neće moći zaštititi.

"Sasvim je izvjesno da ovo nije zadnja pandemija koja će nas snaći. Samo je pitanje vremena kada će doći neka nova vrsta virusa, koja ne mora uopće biti iz obitelji korone, i onda naravno da nas cjepivo ne može zaštititi", smatra Čičin Šain.

Razlika između engleskog i uvriježenog soja virusa je nebitna za imunosustav i nema razloga za brigu oko učinkovitosti cjepiva, dodao je.

U mnogim zemljama dolazi do širenja pandemije. Čičin Šain upozorava da još nije vrijeme za opuštanje.

"Iako je broj novozaraženih u laganom padu, on je i dalje visok. I broj teško bolesnih u bolnicama je i dalje visok. Smrtnost pacijenata koji su na respiratoru je oko 75 posto, tako da mi i dalje trebamo djelovati efikasno, ne smijemo se opustiti."

Istaknuo je kako primjeri iz Azije pokazuju da je moguće zauzdati virus. Razlika između Europe i Azije je da "tamo država djeluje puno radikalnijim mjerama čim se pojavi mali broj inficiranih".

"Treba shvatiti da te mjere djeluju kao protupožarna deka kojom možete ugušiti vatru kad požar krene, ali ne možete ugušiti požar kad se rasplamsao po stanu. Ako je broj slučajeva po danu vrlo visok, te epidemiološke mjere moraju biti naglašene i sveobuhvatne kako bi se mogućnosti kontakata i zaraze sveli na minimum. Vjerujem da u trenutku kad dođemo na deset novozaraženih po danu na milijun stanovnika, možemo razgovarati o tome da se mjere ukinu", zaključio je Čičin Šain.

Komentara 14

MA
Marmot
21:32 09.01.2021.

Svi nešto otkrivaju, predviđaju na kraju će netko i pogodit. Možda muti Merkel ima koju informaciju više. Na kraju od kuda i kako dođe Covid 19, to više nije tema?

DU
Deleted user
21:04 09.01.2021.

Pitajte mamitu Merkelicu.Ona određuje.

DU
Deleted user
21:42 09.01.2021.

Jel ove novinari zovu ili sa tako sami jave periodicki da im slika izadje Sad ce sutra Djika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije