Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJENSKI PROIZVODI

Impossible food ide korak dalje – nude umjetnu svinjetinu

Foto: Impossible food
09.01.2020.
u 23:30

Impossible burger može se naći u više od 17.000 restorana u SAD-u, Singapuru, Hong Kongu i Macau, a vlasnici čekaju odobrenje regulatora za plasman proizvoda u Europu

Jedva smo došli k sebi nakon burgera koji nisu napravljeni od mesa, a već su stigle krmenadle i kobasice.

Impossible Foods, jedna od dvije tvrtke predvodnice u polju razvoja zamjenskih proizvoda mesu i mesnim prerađevinama, druga je Beyond Food, predstavila je ovog tjedna Impossible Pork i Impossible Sausage, odnosno nemesnu “svinjetinu” i nemesnu kobasicu.

Nije ništa novo, ta je kalifornijska tvrtka upravo tako nešto i najavila, a sada je i predstavila konkretan proizvod. Kao što je slučaj i s “veganskim” burgerima tako su i “krmići&kobaje” napravljeni od soje kojoj su dodani okusi svojstveni svinjetini i kobasicama. Kao što je bio slučaj i s burgerima, i Impossible Pork ide najprije u restorane. Impossible burger može se naći u više od 17.000 restorana u SAD-u, Singapuru, Hong Kongu i Macau, a još ga nema u dućanima. Tako nije vjerojatno da ćete u nekom dućanu negdje u Americi ili Europi pronaći takvu “vegansku kobasicu”.

Ali, mogli biste u Burger Kingu, koji će već ovog mjeseca u 139 svojih lokala u pet američkih gradova ponuditi tu “vegansku” deliciju. Kako prenose agencije, bit će riječ o Impossible Croissan’wichu u kojem će biti Impossible Sausage, ali i jaje te sir, dakle ipak nešto organsko. Bit će to samo test reakcije publike tog velikog lanca brze prehrane, onako nekako kako je bio slučaj i s Impossible Whopperom, koji se pojavio 2016. godine i zadržao te zbog čega je Impossible Foods počeo proizvoditi sojine kobasice i svinjetinu.

Jasno, nema neke razlike u izradi “veganskih” burgera te svinjetine i kobasica. Za odgovarajući okus i teksturu koristi se hemoprotein, a on se pak dobiva od sojina leghemoglobina koji se nalazi u korijenu biljke. Da bi se dobila veća količina hemoproteina, koristi se DNK iz soje te kvasac koji je fermentira, objašnjava se.

Ta se mješavina kombinira s drugim sastojcima poput kokosova ulja. Na taj se način nastoji što više približiti okusu svinjetine dok se mješavini koja treba oponašati kobasicu dodaju još i začini.

U deset dekagrama tako dobivene svinjetine ima 220 kalorija, i to doista nije puno manje od kvalitetnijeg mljevenog mesa. No, pravo meso ima 20 grama masti, a “vegansko” ima 13, s druge strane, biljna svinjetina ima mnogo više natrija, 420 miligrama, dok pravo meso ima tek 70.

U svojoj priči o biljnom “mesu” agencija AP navodi uobičajene razloge zašto bi se netko ostavio pravog mesa, osim iz zdravstvenog razloga, tu je i briga za životinje i okoliš. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, svake se godine zbog prerade usmrti milijardu i pol svinja, što je oko tri puta više nego prije pola stoljeća.

Već je opće poznata činjenica da uzgoj svinja i stoke znatno povećava emisije stakleničkih plinova. U Impossible Foodsu kažu kako je “svinjetina” njihov sljedeći proizvod jer je publika to najviše tražila.

Svinjetina se pogotovo često jede u Kini, gdje prosječni Kinez konzumira 40 kilograma svinjetine godišnje, u Americi je ta količina 30 kilograma. Tvorci Impossible Porka smjeraju na Kinu jer se ta zemlja snažno oslanja na uvoz, a svinjska gripa uzrokovala je da cijene tog mesa snažno skoče.

Zbog svega toga planira se i proizvodnja u samoj Kini. No, Impossible Foods čeka i odobrenje regulatora za plasman proizvoda u Europu. Potražnje svakako ima, u Americi je ona prošle godine porasla čak deset posto te je to tržište sada vrijedno milijardu dolara

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije