Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo uprave

Imenovanje savjeta župana i 13 savjetnika protivno je zakonu

'varazdin/medjimurje, 10.07.2009.,varazdin, zupan varazdinske zupanije predrag stromar Photo: Marko Jurinec/Vecernji list'
'Marko Jurinec/Vecernji list'
13.01.2011.
u 14:45

Tko će sada u proračun vratiti više od 200.000 kuna, koliko je otišlo za njihove naknade? – pita županijski vijećnik HSS-a Stjepan Sraga. Župan tvrdi da će dokazati da sve to nije točno.

Varaždinski župan Predrag Štromar trebao bi staviti izvan snage odluke o osnivanju radnih tijela i imenovanju svojih posebnih savjetnika! Piše to u zapisniku o upravnom nadzoru u tijelima Varaždinske županije, koje je provelo Ministarstvo uprave.

– To samo dokazuje ono što mi tvrdimo cijelo vrijeme, da je županov savjet nelegalan. Tko će sad u proračun vratiti više od 200.000 kuna, koliko je otišlo za njihove naknade? - pita županijski vijećnik HSS-a Stjepan Sraga.

Iako su djelatnici županijskih službi tvrdili da osim Darka Hrenića, savjetnika koordinatora za posebne projekte, župan nema drugih savjetnika, djelatnici ministarstva, otvorivši web stranicu Varaždinske županije, vidjeli su da je župan osnovao svoj savjet kao stalno savjetničko i stručno tijelo te imenovao 13 savjetnika. Međutim, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, nije utvrđena ovlast izvršnog tijela za osnivanje radnih tijela i imenovanje posebnih savjetnika. Poslove iz samoupravnog djelokruga županije, pak, obavljaju službenici u upravnim odjelima i službama.

"Osnivanje stalnog radnog tijela, u koje je imenovano 13 članova, upozorava na izbjegavanje smisla spomenutog zakona.

Pogreška u komunikaciji

To tijelo upućuje na postojanje kolegijalnog izvršnog tijela, što je protivno zakonu. Povećavanje broja osoba koje obavljaju poslove iz samoupravnog djelokruga županije u izravnoj je suprotnosti sa zakonom koji propisuje da se za te poslove ustrojavaju upravni odjeli i službe. Poslove u tim odjelima obavljaju službenici i namještenici", odgovara ministarstvo.

Sraga pita i koji su to djelatnici koji su lagali da župan nema drugih savjetnika, no župan Štromar kaže da nitko nije lagao, već se dogodila pogreška u komunikaciji. Ni u osnivanju savjeta ne vidi ništa sporno.

- Idemo dalje u postupak i dokazat ćemo da je prilikom imenovanja savjetnika sve bilo u redu - rekao je varaždinski župan Štromar.

Komentara 2

KR
krka
17:25 13.01.2011.

Kaj se tu uopće ima raspravljati; ak je ilegalno, van zakona imenoval savjetnike nek ih i plati iz svoga žepa. Ma ljudi, to je šegrt od kradimira čačkala, nikaj novoga. Mali šegrt velikoga meštra iz \'\'žabokrečine\'\' ne Varaždina, kak je to i sam bil svojevremeno i rekel ratkec čačkalo iliti kradimir čačkalo...

JS
ja sam gladan
08:57 16.02.2011.

Čemu služe župani? Samo sebi i svojoj rodbini i kumovima koji su savjetnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije