Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI O INICIJATIVI VEČERNJEG LISTA:

'Ime Fausta Vrančića baš bi pristajalo zračnoj luci'

Splitski aerodrom
Foto: Miranda Čikotic/PIXSELL
1/3
15.11.2019.
u 12:57

Ime splitskoj zračnoj luci po poznatom znanstveniku značilo bi odužiti se tom izumitelju padobrana, no u Splitu će zasigurno o tome biti različitih mišljenja

Inicijativa Večernjeg lista za dodavanje imena Fausta Vrančića Zračnoj luci Split naišla je na odobravanje najpoznatijih građana južne hrvatske metropole. Poznati splitski glazbenik Petar Grašo bio je oduševljen idejom da splitski aerodrom ponese ime neke zaslužne osobe.

Splićani bi “nešto bliže”?

– Dobra inicijativa, volio bih birati između nekoliko imena, ali mi je super ideja da se ovako još jednom svi prisjetimo važnijih Hrvata – rekao je Grašo.

Riječ je o svjetski poznatom znanstveniku i izumitelju čije ime može ponijeti mjesto na kojem se svijet i spaja te se iz njega u svijet i odlazi, a to je aerodrom.

Foto: Miranda Čikotic/PIXSELL

– Nemam ništa protiv. Treba se odužiti tom svjetski poznatom izumitelju padobrana – kaže nekadašnji vaterpolski reprezentativac Zdeslav Vrdoljak. No ima i onih koji smatraju da bi možda trebalo razmisliti o nekoj poznatoj osobi koja je neposredno vezana za Split. Književnica i glumica Arijana Čulina kaže da je Vrančić definitivno bio važna figura, ali da će se Splićani buniti.

– Kad biste Splićane pitali, oni bi radije nešto što im je bliže i poznatije – kazala je.

Za mišljenje je redakcija Večernjeg lista pitala i Dinu Rađu, jednog od naših ponajboljih košarkaša u povijesti.

– Na ime Zračna luka Split nitko nije imao primjedbi, no čim dođe do dodjele nekog osobnog imena, e tu će u Splitu zasigurno biti puno različitih mišljenja iako je Faust Vrančić svjetski poznat izumitelj – smatra slavni splitski košarkaš i član Košarkaške kuće slavnih Dino Rađa. Vidike je u tom smislu proširio redatelj Jakov Sedlar.

Foto: Miranda Čikotic/PIXSELL

– To je odlično. On je najvažniji znanstvenik u povijesti hrvatskog naroda i bilo bi dobro da se jednoj zračnoj luci da njegovo ime – rekao je Sedlar. U HAZU su minulog listopada pokrenuli inicijativu da se ime Fausta Vrančića da – Pelješkom mostu.

– Ideja je otišla na razmatranje u svih devet razreda HAZU i pozitivno je ocijenjena te su je neki razredi već i prihvatili, navode u HAZU. U razgovorima o imenovanju splitskog aerodroma naišli smo i na ideje da se imenuje po velikim hrvatskim znanstvenicima. Treba razmisliti i o imenu svetog Jeronima jer se bliži 1600. godišnjica njegova rođenja.

Strancima problem prezime?

Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću i komunikacijski stručnjak, smatra da je Split dao neke od najvećih hrvatskih velikana i po mnogima od njih može nositi ime.

– Vrančić se kao izumitelj padobrana i jedan od najvećih hrvatskih izumitelja svih vremena simbolično vezuje uz zračni promet, a poveznica je u takvim slučajevima zgodna u jačanju prepoznatljivosti i popularizaciji imena, a time i same zračne luke. Opravdan je prigovor da će stranci teško izgovarati prezime Vrančić, ali zato ovaj velikan ima lako pamtljivo ime – Faust. Uostalom, trebali bismo motivirati svijet da nauči izgovarati njegovo prezime jer je toliko zadužio našu civilizaciju. Trend je u svijetu davanja imena zračnim lukama po velikanima. Zračna luka u New Yorku po Kennedyju, u Moskvi po Puškinu, Lomonosovu i Tupoljevu, u Rimu po Leonardu da Vinciju – kaže Skoko.

Kad je riječ o inicijativi HAZU, podsjeća na jedan prijedlog koji podržavaju i graditelji Pelješkog mosta: – Bolje je most nazvati po Marku Polu.

Komentara 7

Avatar nisam..robot
nisam..robot
13:16 15.11.2019.

Ako je to prijedlog redakcije VL onda sam skeptican. Nisu uvjek dobronamjerni.

SO
Somelier
14:09 15.11.2019.

Nakon 9 stoljeća Hrvatska je Neovisna i slobodna država. Mnogi su pali da bi stvorili tu državu. Oni su naj zaslužniji po kojima bi zračna luka ime nosila. Nek se zove "Zračna luka Hrvatski branitelj" Split.

ZB
Zbrega
15:46 15.11.2019.

Nekaj blize splicanima,mort zracna luka Kerum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije