Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovoreni idući koraci

Imat ćemo sastanke o istragama zločina

Završen sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima braniteljskih udruga
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
19.09.2018.
u 09:12

Udruge su se u Ministarstvu branitelja okupile u većem broju nego što je to ministar prvotno zamislio

U misiji smirivanja tenzija podignutih u javnosti nakon najave prosvjeda u Vukovaru zbog presporog procesuiranja ratnih zločina, ali i zahtjeva najutjecajnijih udruga o tematskoj sjednici Sabora na temu povjerenja zastupniku Miloradu Pupovcu, jučer je u Ministarstvu branitelja održan sastanak ministra Tome Medveda s braniteljskim udrugama. Udruge su se ondje okupile u većem broju nego što je to ministar prvotno zamislio.

Dogovorimo se kao ljudi

Premda je na sastanak još proteklog tjedna pozvao tek dvije udruge – Udrugu Specijalne policije i Zbor gardijskih brigada – na inzistiranje njihovih predsjednika sastav je proširen i na Hvidru te Udrugu stopostotnih invalida Đure Glogoškog, kao i na stradalničke udruge koje okupljaju obitelji poginulih i nestalih, da bi se čuli i njihovi jasni stavovi. Premda je od Medveda dobio javni poziv, gradonačelnik Ivan Penava nije se odazvao sastanku, ali je u Zagreb stigao njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić koji je nakon ulaska u zgradu kazao novinarima da očekuje “da sjednemo i dogovorimo se kao normalni ljudi”. Nakon sastanka koji se oduljio na gotovo tri sata, ministar Tomo Medved djelovao je vrlo zadovoljno.

– Udruge su jedinstvene, ozbiljne i odgovorne, još jednom se potvrdio partnerski odnos koji njegujemo. Vezano uz prosvjed u Vukovaru, dogovoreno je da ćemo ih idućih dana na nizu sastanaka izvijestiti o svim radnjama koje se obavljaju na procesuiranju ratnih zločina, o broju predmeta i procesima koji su u tijeku pa će oni potom donijeti svoje odluke o prosvjedu – kazao je ministar. Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja potvrdila je njegove riječi dodajući da su udruge postigle jedinstveni stav o “sprečavanju politizacije i instrumentalizacije žrtava iz Domovinskog rata”.

Specijalci ne odustaju

Na pitanje je li na sastanku bilo govora o povjerenju Miloradu Pupovcu, ministar je kazao da nije, no Zoran Maras iz Udruge specijalne policije izjavio je da je ministru upravo predao formalizirani zahtjev za tematsku sjednicu koji će biti ovih dana upućen u Sabor. Za razliku od udruga koje će odluku o odlasku u Vukovar donijeti idućih dana, Maras je kazao da specijalci i garda ne odustaju od prosvjeda. Šef Hvidre Josip Đakić odluku je također prolongirao, no teško da će prosvjed formalno podržati nakon što se jučer oglasila zadarska Hvidra s porukom da neće na prosvjed u Vukovar “jer se ne mogu odazvati nečemu za što ni sami ne znaju što je”. Utjecajni Braniteljski portal apelirao je jučer na sudionike sastanka da dvjema temama dodaju još jednu, onu o “kurikulu povijesti iz novije hrvatske povijesti koji se dotiče obrambenog Domovinskog rata.” 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar siva_sova
siva_sova
10:15 19.09.2018.

krajiški srbi 90ih pucali po hrvatskoj a danas u koaliciji sa plenkijem

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
10:16 19.09.2018.

HDZ = Hrvatska već vidje dosta raznih čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda!”, davno je to napisao... A.G. Matoš.

RA
raga
11:46 19.09.2018.

bosanski kirbaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije