Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23 godine bijega britanskog ubojice

Imao je kamp s ljubavnicama, a pomagali su mu IRA i teroristi

21.02.2018.
u 14:23

Unatoč tjeralici, splitski Konstruktor bio ga je zaposlio kao menadžera za sigurnost u Kataru, odakle je pobjegao u Mađarsku

Justin Clarke, 62-godišnji Irac koji je pune 23 godine bio u bijegu nakon što je zbog nesuglasica oko droge u St. Albansu nedaleko od Londona 1993. godine ubio dilera i bildera Paula Milburna, izmicao je pravdi zbog svojih veza s međunarodnim trgovcima oružjem, IRA-om, Legijom stranaca i islamističkim terorističkim ćelijama na Bliskom istoku. Tvrdi to britanski Mirror čiji su novinari došli do ovih podataka.

Pustinjski kralj

Između 1995. i 2007. godine hrvatska policija “najmanje ga je pet puta uhitila zbog prijetnji i nasilničkog ponašanja”, no svi su slučajevi padali u vodu na tužiteljstvu, a britanske vlasti nikada nisu upozorene da je uhićen bjegunac za kojim su raspisali tjeralicu, navodi Mirror. Clarke je, naime, većinu svog bijega proživio u Baškoj Vodi gdje je pokretao poslove, dobio dijete... Mirror navodi da je uz pomoć IRA-e i “palestinskog kontakta” pomogao krijumčariti oružje za Hrvatsku vojsku. Uz irsko, Clarke je imao i hrvatsko državljanstvo, dobiveno zbog posebnih zasluga za Hrvatsku jer je bio sudionikom Domovinskog rata u postrojbama HVO-a i HV-a.

Mirror navodi, a pisali su to prije osam godina i hrvatski mediji, kako je Clarkea splitski Konstruktor u Kataru zaposlio kao menadžera za sigurnost. Britanski list opisuje da je Clarke u Kataru živio u utvrđenom kampu s konkubinama i da je bio kao kralj u pustinji sve dok kamp nisu okružila tamna vozila naoružane tajne policije. Ali Clarke je uspio pobjeći uzevši prethodno iz ureda u kojem je bilo 500 putovnica bosanske dokumente. Bilo je to 2008. godine, a sljedećih osam godina Clarkeu se izgubio svaki trag, sve do uhićenja u Njemačkoj kamo je došao iz Mađarske, u kojoj se bio nastanio nakon bijega iz Katara.

U Baškoj Vodi pamte ga kao vuka samotnjaka koji je rijetko govorio, no ipak se otvorivši kada bi popio koju čašicu previše. Tako je kazao i kako je “bio u Glasnovićevoj bojni i po Bosni se borio s mudžahedinima”, a otelo mu se koji put i da je ubio čovjeka u rodnoj Engleskoj iz koje je zbog toga morao pobjeći i iza sebe ostaviti suprugu i dvoje djece.

Prijavio partnera

Petljao je Clarke i s poduzetnikom Veljkom Đuzelom koji ga je bio unajmio da čuva njegov hotel Dubravka u Baškoj Vodi, zauzvrat mu dopustivši da živi u hotelu. Osim toga, zajedno su neko vrijeme iznajmljivali i bungalove. Na koncu je Clarke bio prijavio Đuzela jer je smatrao da stoji iza prijetnji smrću koje je dobivao.   

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
14:48 21.02.2018.

Fin gospodin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije