Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar jovanović:

'Imamo podatke o višku nastavnika, ali ne želimo stvarati paniku'

Željko Jovanović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
19.03.2014.
u 20:13

Hoće li učitelje, koji po novom pravilniku ne budu imali normu, zaposliti novim izbornim predmetima?

Prava djece i provođenje izvannastavnih aktivnosti neće se smanjivati ni u kom slučaju – kazao je ministar obrazovanja Željko Jovanović predstavljajući Pravilnik o normi nastavnika u osnovnim školama, zbog kojeg su prije 15-tak dana učitelji prosvjedovali. Koliko će nastavnika ostati bez posla, a koliko će ih s punog prijeći na nepuno radno vrijeme nakon primjene Pravilnika, nije želio otkriti.

– Imamo sve podatke, ali ne možemo odgovoriti na to pitanje i stvarati paniku u školama – objasnio je. Istaknuo je da broj nastavnika u školama raste, a broj učenika pada. Tako je u školskoj 2008./09. godini u osnovnim školama bilo 364.294 učenika, a ove godine ih je 330.445. U osnovnim školama zaposleno je 32.170 učitelja, a od toga ih je na punom radnom vremenu 25.964 – kazao je Jovanović, naglašavajući da su se svi, pa i školski sindikati, složili da su izmjene norme potrebne.

Njegova pomoćnica Sabina Glasovac istaknula je da se Pravilnik ne donosi zbog štednje te da će prvenstveno o ravnateljima ovisiti hoće li i koliko nastavnika ostati bez posla ili pasti na nepuno radno vrijeme.

– Škole mogu osmisliti nove izborne predmete i tako zaposliti nastavnike – kazala je Glasovac. Odgovarajući na novinarska pitanja Jovanović je ponovio da djeca socijalnih slučajeva imaju besplatnu hranu u školi. Ponovio je i da će čak 85 posto nastavnika ubuduće imati plaću veću od 100 do 400 kuna, a samo 15 posto imat će manju plaću nego do sada. Najveće povećanje osjetit će mentori i savjetnici.

>>Profesorica: Svojom politikom ministar Jovanović učitelje vraća u srednji vijek

Komentara 19

DS
dino_saur
20:29 19.03.2014.

imamo mi višak ministara! to je glavni problem naše države...

AS
asper
21:08 19.03.2014.

Ha ha! Kakva logika: – Imamo sve podatke, ali ne možemo odgovoriti na to pitanje i stvarati paniku u školama! To je isto kao da pitate kapetana broda tone li brod, a on kaže da ne može reći kako ne bi stvarao paniku...pa tek ju sad stvara!

RD
Red Dufrense
21:17 19.03.2014.

Totalno nepravedan pravilnik prema učiteljima predmetne nastave u osnovnim školama... Puno je povoljnije za razrednu nastavu kao i srednje škole... A zar ne rade svi manje više isti posao? Zašto se onda jedne dira, a druge ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije