Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolaps zdravstva

Imam i rak, onaj ružni, neizlječivi. Kako to da ne mogu dobiti lijek?

Charla Nash, 57, who was mauled by a chimpanzee in Connecticut in 2009, has received a full face transplant. She underwent the surgery at Brigham and Women's Hospital after her nose, lips, eyelids, an
Press Association/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
30.07.2013.
u 08:14

Tko vam daje pravo da odlučite kada je čas u kojem se moram oprostiti od svojih najdražih, pita se ogorčeni pacijent

Unatoč najavama ministra zdravlja Rajka Ostojića da će konačno srediti stanje u sustavu i provesti nužne reforme, poboljšanja nema, a u zdravstvu vlada kaos koji se na kraju prelama na leđima pacijenata.

Proceduralna greška

Dug koji je zdravstvo nagomilalo dosegao je pet milijardi kuna, bolnice troše cjelokupne limite na plaće, na odjelima nedostaje materijala pa operacijske sale zjape prazne, a liste čekanja na preglede i pretrage sve su dulje. Ništa bolja situacija nije ni s lijekovima, a sve su glasnije priče da je Ministarstvo bolničkim ravnateljima “dalo uputu” da se štednja odnosi na sve, pa čak i onkološke lijekove. Iako takva govorkanja u Ministarstvu opovrgavaju, za njih su čuli čak i pacijenti pa ne čudi što su se u petak pacijenti zagrebačke Klinike za tumore prepali da neće dobiti lijekove o kojima im ovisi život.

– U petak nam je, iako smo naručeni na redovite kemoterapije, rečeno da lijekova nema i da se ne zna kada će stići – napisao je jedan od pacijenata koji se toga dana bez terapije vratio kući. Ima, piše pacijent, stalan posao koji radi već tridesetak godina i sve to vrijeme uredno plaća sve potrebne doprinose.

– Imam i rak, onaj ružni, neizlječivi. Njega ne volim i protiv njega vodim rat. Svaka dobivena bitka za mene znači još malo vremena da uživam s onima koje volim – nastavlja ogorčeni pacijent i pita ministra Ostojića i premijera Milanovića kako to da ne može dobiti lijek koji mu treba, a cijeli je život izdvajao za zdravstvo.

– Štedite, režete? Čega ste se to vi odrekli da meni uzimate pravo da se borim za svoj život? Čega ste se vi to odrekli da se uopće može mjeriti sa ljudskim životom? Tko vam daje pravo da odlučite kada je taj trenutak u kojem se ja moram oprostiti sa svojim najdražima? To može samo Bog! – poručio je pacijent vladajućima.

Ne odustaju od štrajka

A iz uprave bolnice odgovaraju da lijekovi nisu stigli jer knjiga narudžbi nije potpisana na vrijeme.

– Riječ je o administrativnoj pogrešci, a narudžbe za lijekove potpisane su već danas i lijekovi stižu – poručila je prof. Vesna Šerić, ravnateljica KBC-a Sestara milosrdnica, i dodala da zdravlje nijednog pacijenta nije ugroženo jer onkološki se lijekovi moraju primiti unutar sedam dana te da nema govora o štednji na onkološkim lijekovima.

A usred kaosa u kojem se koprcaju pacijenti, svjesni da novca za pacijente nedostaje, liječnici i sestre najavljuju štrajk! Traže da se na snagu vrati kolektivni ugovor iz 2011. koji je u srpnju sud proglasio ništavnim, po kojemu bi imali 30 posto veće plaće. Ne ispuni li Ostojić njihove zahtjeve, prijete liječnici, ukinut će suglasnosti koje su potpisali da rade više od 48 sati tjedno. Ostojić pak smiruje tenzije i nada se da će se u srijedu, za kada je najavljen sastanak, ipak dogovoriti sa sindikatima.

– Kao ministar zdravlja moram voditi računa o pacijentima i zdravstvenim djelatnicima, kao liječnik znam kakva je situacija u liječništvu i kod medicinskih sestara, ali znam i drugu stranu medalju, situaciju s budžetom bolnica – kaže Ostojić. Ukinu li liječnici suglasnosti koje su potpisali, poručuje, one prestaju vrijediti tek za mjesec dana.

– Apeliram na razum – kaže Ostojić i dodaje da treba vidjeti hoće li Ministarstvo tada za liječnike uvesti radnu obavezu ili ne.

>>Medikol nakon što im je HZZO odbio ugovor: Trgujete životima!

>>Mrsić: Štrajk je legitiman, ali nadam se da ćemo naći rješenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije