Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHODAN BIZNIS

Imaju 27.000 sadnica jagoda, sljedeće će ih godine zasaditi još

jagode
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
25.05.2010.
u 17:06

Od Grada Karlovca dobivaju kunu, a od županije 0,5 kuna poticaja po sadnici i kažu da bez tog novca ne bi uspjeli sami platiti sve troškove.

Deset se godina bavim uzgojem jagoda i posao mi dobro ide. Zbog toga sam dao otkaz u Inkasatoru i nisam požalio – rekao je Damir Mance, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Skakavcu i najveći, od tri registrirana gospodarstva, uzgajivač jagoda u Karlovcu.

Zadovoljni beračicama

Ove je godine zasadio 27.000 sadnica na nešto manje od hektar unajmljenog zemljišta u Lipju na desnoj obali Kupe, a sljedeće će godine posaditi još 8500 sadnica u Skakavcu.

– Imam tri rane vrste jagode i dvije kasne, a kako nam ove godine sve dva tjedna kasni zbog lošeg vremena, sve će dozreti istodobno. Supruga Kristina, iako je zaposlena, pomaže koliko može, a da bismo sve jagode pobrali i svježe dali na prodaju, pomaže nam desetak žena s Popović Brda. Plaćamo im tri kune po kilogramu i zadovoljni smo suradnjom s njima jer nam jagode pažljivo slažu pa ništa nije oštećeno. Zbog toga berba duže traje, ali dobijemo kvalitetnije jagode – kazao je Damir Mance.

Poslovni planovi

Obitelj dobiva i subvencije: od Grada Karlovca dobivaju kunu, a od županije 0,5 kuna poticaja po sadnici i kažu da bez tog novca ne bi uspjeli sami platiti sve troškove jer jedna sadnica stoji 2,20 kuna.

– Recesija je pogodila i nas u poljoprivredi pa tržište više nije toliko sigurno. Zbog toga planiramo natkriti nasade kako bismo kontrolirali dozrijevanje jagode. U protivnom dnevno uberemo nekoliko tona pa je teško odmah pronaći tržište za sav urod. Ta je investicija vrijedna oko 300.000 kuna, ali, želimo li poslovati, morat ćemo je realizirati – rekao je Damir Mance.

Svoje ekološke jagode prodaje u Karlovcu - na štandu na gradskoj tržnici gdje proda 70 posto proizvoda, a ostatak kupuju veletrgovine ili jagode sam vozi u Zadar na tamošnju tržnicu.

Njegovo je imanje posjetila i dogradonačelnica Marina Kolaković i svi članovi gradskog odbora za poljoprivredu koji su rekli da su iznimno zadovoljni radom ovog obiteljskog poljoprivrednog imanja.

Grad je ove godine za tri proizvođača jagoda u gradu izdvojio 25.000 kuna za subvencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije