Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošlog mjeseca krenula je anketa o zainteresiranosti žena za ginekološki pregled

Ima žena koje nikad ne obave ginekološki pregled

26.03.2009.
u 15:35

Jedna sam od sto pedeset žena u Istri koja boluje od mišićne distrofije, a naš je veliki problem u Puli ostvariti pravo na kvalitetnu ginekološku skrb jer u ginekološkim ordinacijama, ambulantama ne postoje posebno prilagođeni stolovi za pregled.

Novac nije problem
Mnoge distrofičarke zbog toga nikad i ne obave preglede - priča nam Ružica Grabovac, inače medicinska sestra i dopredsjednica Društva distrofičara Istre te voditeljica SOS telefona za invalide, koja i sama od progresivne mišićne distrofije boluje punih dvadesetak godina. - Distrofičarkama, ali ne samo njima, nego i svim ženama treće životne dobi te drugim kategorijama žena s invaliditetom, trebaju ginekološki stolovi slični zubarskima, koji se mogu podizati i spuštati jer se zbog bolesti na obične stolove ne mogu popeti. Takva su stola u Puli zasad samo tri.

Nalaze se na odjelu ginekologije Opće bolnice Pule, ali ne i po ambulantama, gdje žene inače obavljaju redovite ginekološke preglede. Zbog toga je naše Društvo distofičara Istre počelo ovih dana akciju koja bi trebala uroditi nabavom toga specijaliziranog ginekološkog stola a, prema našem mišljenju, trebalo bi ga smjestiti u ambulantu Doma zdravlja, koji je i arhitektonski prilagođena za potrebe osoba s invaliditetom - kaže Ružica Grabovac. Od tri do pet posto pacijentica, odnosno trideset do pedeset žena koje dnevno obave ginekološke preglede u Puli, ima veći ili manji stupanj invaliditeta, što je razlog da se akcija provede.

Posebno prilagođeni ginekološki stolac stoji samo dvadesetak tisuća kuna i Ružica Grabovac zapravo smatra da je namicanje novca najmanji problem. - Veći je problem animirati te žene s invaliditetom da nam se jave. Naime, već mjesec dana provodimo anketu koja bi nam trebala dati odgovore koliko je žena u Istri zainteresirano za takav ginekološki pregled, kao i koliki broj žena nikad nije obavio pregled, a dosad nam se javila samo jedna distrofičarka. Veliki su problem ženama s invaliditetom koje žive u ruralnim sredinama i predrasude.

Radionice o seksu
Nerijetko se i roditelji takvih djevojaka srame njihove bolesti, pa i njihov ginekološki pregled smatraju nečim sramnim. Seksualnost je normalna i za osobe s invaliditetom, iako to roditelji teško prihvaćaju, pa nam je cilj da kao društvo distrofičara organiziramo radionice o toj temi za mlade ljude s invaliditetom, ali i za i njihove roditelje - kaže Ružica Grabovac, distrofičarka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije