Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U raljama ovrha

Ima li Bošnjaković volje i energije za pisanje novog zakona?

Dražen Bošnjaković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
31.01.2018.
u 19:32

Da je volje da se ovršni zakon što prije izmijeni, onda bi ministar pravosuđa upro sav svoj autoritet da se novi što prije napiše

Vladi se apsolutno ne žuri izraditi novi ovršni zakon. To je jedini zaključak koji se sasvim legitimno nameće kada se zna da se radna skupina za izradu nacrta tog zakona u tri mjeseca sastala samo jednom. Osim toga, da je volje da se taj “zloćudni” zakon izmijeni, onda bi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković upro svu svoju energiju i autoritet da se nacrt novog zakona što prije napiše.

Nemaju vremena za čekanje

U čemu je stvar? Da udruge blokiranih, predsjednica RH, Živi zid, sudac Mislav Kolakušić... na sva zvona ne upozoravaju na više od 300.000 blokiranih građana koji ne da ne uspijevaju otplatiti svoje dugove, nego su se njihovi dugovi još umnožili, teško da bi se Vlada puno trudila oko tog zakona. Dug blokiranih građana s osam milijardi narastao je čak na 43 i u tom je podatku sav apsurd ovršnog procesa s kojim se građani koji su zapali u teškoće suočavaju. Dobro je što se u vlak pritisaka na HDZ-ov dio Vlade zbog ovršnog zakona uključio i HNS-ov Ivan Vrdoljak, nebitno s kojim motivima, jer kao HDZ-ov partner u Vladi može utjecati na to da se novi zakon što prije izradi. Vlada, naime, odbija sve amandmane oporbe, ali i prijedloge predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na ovršni zakon s uvijek istim obrazloženjem; napisat ćemo novi zakon. Svakome od 323.783 blokiranih građana Hrvatske presudna je brzina kojom će nastati novi zakon jer će njihovi dugovi, u suprotnom, samo letjeti u nebo.

Ministar Bošnjaković ne odaje dojam čovjeka koji ima energije boriti se s tim problemom, a čini se da ga i ne smatra odveć spornim. Inače bi njegovo rješenje već ubrzao. Uostalom, i Bošnjakoviću je, kao vjerojatno i ostalim ministrima, “visoka politika” iz Banskih dvora nametnula suradnike i državne tajnike u Ministarstvu pravosuđa, pa je i pitanje koliko je ministarstvo kapacitirano za brza i učinkovita rješenja.

Iako je HDZ, dok je još bio u Vladi s Mostom napravio određene preinake u ovršnom zakonu, pa je od ovrhe izuzet veći dio plaće i ne može se ovršiti jedina nekretnina ako je dug manji od 20.000 kuna, to i dalje nije dovoljno za spas građana čiji su računi u blokadi. Ovrhe su se prometnule u političku temu broj jedan, a posebno čudi da političke elite, u ovom slučaju HDZ i SDP, na razmjere te nesreće trebaju podsjećati do jučer marginalne stranke.

Neumorni istupi

Za blokirane građane zato je dobro što se tog problema, opet iz svojih razloga, dohvatila predsjednica RH jer ona – iako nema ovlasti poduzimati konkretne stvari – svojim autoritetom može nametati društveno važne teme. Građanima u prilog idu i istupi upornog i nezaustavljivog suca Mislava Kolakušića jer svojim srčanim zalaganjem za tu temu ne da vladajućima mira.

Nisu sada važni ni njegovi motivi, odnosno namjerava li se danas-sutra otisnuti u političke vode, važno je da netko govori nasuprot svima onima koji na ovrhama dodatno zarađuju. Prisilnu naplatu dugova svakako treba humanizirati i ljudima omogućiti da se iskopaju iz neplaćenih računa. Jučer je već, naime, bilo kasno.

Komentara 17

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:24 31.01.2018.

Žalosno je čitat i gledat kako se novinari ulizuju seoskim stranačkim varalicama.

KE
kenedy
20:10 31.01.2018.

sto god imao, znanje i intelektualni kapacitet, nema..!

GA
Gastarbeiter2
20:42 31.01.2018.

Puno više je pitanje ima li jaja za pisanje zakona!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije