Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protupravno ulaženje

Ilegalni migranti sve češće stižu i čamcima preko Dunava

migranti
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
27.09.2018.
u 16:25

Lani je zabilježeno 365 ilegalnih ulazaka u Hrvatsku, a prijavljena je 321 osoba, te 15 kaznenih djela trgovine ljudima. Najviše je migranata iz Afganistana, Kosova, Turske, Pakistana i Albanije

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržao je jučer izvještaj MUP-a o postupanju policije u 2017. godini, a oporba je zamjerila što se na sjednici nije pojavio ministar Davor Božinović.

Fokus rasprave usmjerio se na migrantsku krizu, nakon što je pomoćnik ministra Žarko Katić objasnio da je policija primijetila velik porast kaznenog djela protupravnog ulaženja u Hrvatsku. Lani je, kaže, zabilježeno 365 takvih djela, prijavljena je 321 osoba, a porast je zabilježen i u kaznenim djelima trgovine ljudima - 15 kaznenih djela. Najzastupljeniji su migranti iz Afganistana, Kosova, Turske, Pakistana i Albanije, dodaje.

- U Hrvatsku se najčešće ilegalno ulazi pješice ili kriomice u kamionima ili vlakovima, no policija bilježi i sve češće ulaske čamcima preko Dunava. Lani je aktivirana i nova ruta preko BiH, a najveći pritisak je na PU Karlovačku i okolne županije. Postavlja se i pitanje zakonitosti postupanja policije. Policija prema zakonu ima niz ovlasti i neke ne zadiru previše u domenu ljudskih prava. No postoje i sredstva prisile. Policija je stoga pod trostrukim nadzorom - unutarnjim, građanskim i parlamentarnim - objasnio je Katić.

Lani je upotrijebljeno 3569 sredstava prisile, najčešće u svrhe sprečavanja bijega ili svladavanja otpora, kazao je Katić, te dodaje da je riječ o tjelesnoj snazi, sredstvima vezivanja, palici (u 50 slučajeva) te vatrenom oružju u jednom slučaju.

Predsjednik odbora, SDP-ov Ranko Ostojić ustvrdio je da Hrvatska ide u pravcu “orbanizma”, tj. kažnjavanja onih kojima treba pomoći.

- Zanima me zašto se ništa nije radilo tih 14 dana, ali treba utvrditi i je li djevojčica doista nestala. Treba sve provjeriti, a ne opravdavati se institutom zaštite granice – rekao je Ostojić.

HDZ-ov Petar Škorić prigovorio je da se policiju pribija na stup srama zbog migranata, a zapravo, naglasio je, ona samo štiti sigurnost granica.

Pogledajte video žustre rasprave Bulja i Jandrokovića u Saboru:

Komentara 7

DU
Deleted user
16:33 27.09.2018.

Locirati, uhapsiti, izbaciti...

DU
Deleted user
17:34 27.09.2018.

ostoja debilkovic...tip se vec prijavljival u capajebu i crnoj gori ali bez djevojcice...udbas svasticarski

Avatar gordi
gordi
18:31 27.09.2018.

gledaj mlade debele ljude koji bježe od rata...gdje su žene i djeca???smo preokrenut čamac i to je to...Dunav če se pobrnut za njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije