Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture

Kulturnjaci strahuju da će Ilčić protežirati svoje istomišljenike

Ladislav Ilčić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
09.11.2017.
u 07:12

Halabuka koja se digla oko filmske djelatnosti pokazala je da je ministrica Nina Obuljen Koržinek podložna političkim pritiscima

Ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek, prema neslužbenim informacijama, nezadovoljna je nametanjem šefa konzervativne stranke Hrast i violinista Simfonijskog orkestra HRT-a Ladislava Ilčića za svojeg novog savjetnika, ali više nema mnogo manevarskog prostora: premijer Plenković de facto je potvrdio njegov dolazak u Ministarstvo kulture.

Podsjetimo, Ilčić je kratko vrijeme bio i posebni savjetnik potpredsjednika Vlade te ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera, za što je primao mjesečnu naknadu od 10.000 kuna. Ilčićeva nova uloga u Ministarstvu još uvijek je nejasna, jer mjesto savjetnika ministrice ne navodi se u javno objavljenoj sistematizaciji radnih mjesta – tu je tek glavna savjetnica Dubravka Đurić Nemec, koja se uime ministrice ponekad pojavljuje na protokolarnim događanjima.

Kulturnjački krugovi ipak već danima bruje o novom čovjeku u njihovu resoru: dio njih zabrinut je da bi Ilčić, snažno angažiran u rušenju kurikularne reforme i nizu drugih građanskih inicijativa desnoga spektra, mogao protežirati svoje istomišljenike ili nastaviti svjetonazorsko djelovanje u okviru ministarstva čija je dužnost brinuti o čitavoj lepezi umjetničkih formi i estetika, od časopisa Hrvatsko slovo do Queer festivala.

S obzirom na to da je ministričin utjecaj u Vladi ograničen, a na primjeru filmske djelatnosti vidjeli smo da je podložna političkim pritiscima i kompromisnom kadroviranju, dolazak novog suradnika pred nju bi mogao staviti novi teško premostivi izazov.

Komentara 13

MO
morlak
07:30 09.11.2017.

Kad oni s druge strane (one na kojoj se nalazi srce) protežiraju svoje istomišljenike onda je to napredno, poželjno, demokratično, treba služiti kao primjer.... Za ovoga s druge strane već i sama sumnja da bi mogao vuči na svoju stranuu stvara paniku na lijevom krilu jer bi ih mogao udaljiti od tako drage vreće s novcem poreznih obveznika.

I1
ing-12345
07:24 09.11.2017.

Znači anithrvatski nastrojeni lljevičari se boje da bi g. Ilčić mogao u ministarstvu kutlutre porvoditi pro hrvatsku politiku.

DU
Deleted user
07:15 09.11.2017.

Kulturnjaci jugoslavenska kujavellj nista manje nista vise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije