Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajne snimke

Igre bez granica oko ilegalaca koje MUP vraća u BiH

Migranti na GP Velika Kladuša
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
17.12.2018.
u 08:50

MUP kaže da se radi o “odvraćanju” te će nastaviti čuvati vanjsku granicu EU

Hrvatska je policija i dalje meta međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija koje se bave prihvatom migranata koji neprekidno preko teritorija Hrvatske pokušavaju proći dublje u EU. Neki njemački mediji objavili su TV snimku za koju kažu kako potvrđuje da hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante, uključujući djecu, maloljetnike i žene. Snimke je objavila organizacija Border Violence Patrol (BVP), a na videu se jasno vidi da je kamera bila tajno postavljena i snimala put kojim je koračala skupina od pedesetak migranata, praćena nekolicinom hrvatskih policajaca.

Šuma kod Lohova

Na snimci policajci i migranti nisu ni u kakvom fizičkom kontaktu niti se vidi primjena sile. Uz pomoć te snimke sugerirano je da naši granični policajci “ilegalno protjeruju migrante”, i to na područje BiH. Snimke su anonimno dostavljene organizaciji BVM koja tvrdi kako je to prvi dokaz sustavnog protjerivanja koje provodi hrvatska policija.

Videomaterijal snimljen je, kažu, skrivenim kamerama postavljenima u šumi kod Lohova na području BiH od 29. rujna do 10. listopada. Tvrde da prikazuju 54 ilegalna grupna protjerivanja najmanje 350 migranata. Hrvatski MUP demantirao je da se radi o protjerivanju, nego o zakonitom postupanju policije na samoj graničnoj crti s BiH, na zelenoj crti na području PU ličko-senjske.

Radi se o primjeni instituta – odvraćanja koji je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza. To je zakonita mjera koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju je prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij. Odvraćanje, dakle znači povratak ilegalaca u BiH, odakle su i krenuli na proboj u RH. U skladu s dogovorom s policijom BiH, takvi se ilegalci vraćaju. Kako migranti u pravilu ne žele tražiti azil niti se upisati kao azilanti u Hrvatskoj, i njima očito odgovara da se vrate nazad i pokušaju opet tajno proći kroz Hrvatsku.

Nećemo hotspot

U toj stalnoj “igri” između naše policije i ilegalaca MUP otvoreno kaže kako bi nekontrolirani ulazak većeg broja osoba RH pretvorio u tzv. hotspot, što MUP “ni u kom slučaju neće dopustiti”. Poručuju i nevladinim organizacijama da ih o svim relevantnim saznanjima trebaju obavijestiti bez odgode, dok “sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti”.

Podsjeća MUP da se informacije o eventualnoj primjeni sile nad migrantima u svakom pojedinom slučaju pomno provjeravaju.

“Do sada ni u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti”, kažu.

Kako su nevladine organizacije optuživale MUP za brutalnost prema migrantima, tako im je uzvraćeno sumnjom kako neki NGO-i sudjeluju u nezakonitom pomaganju u ilegalnim ulascima u RH. Postavljanje skrivenih kamera na koridorima kojima putuju ilegalci, drže insajderi, potvrđuje te sumnje.

MUP podsjeća da hrvatski policajci naporno štite našu i ujedno najdužu granicu EU, što je prepoznato od članica EU “koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu”.

VIDEO: Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika

Ključne riječi

Komentara 5

HL
Hladan
09:23 17.12.2018.

HR policija je stvarno neljubazna! Srpski dopisnik Govedarica ocekuje da se svakom arapskom dezerteru na HR granici ponudi halal burek i baklava, da ga se o drzavnom trosku ljubazno preveze do Slovenije i da mu se obvezno kupi bon za mbt iz drzav. proracuna! Pretpostavljam da GOVEDO ne bi imao onda nista protiv da HR policija te, njemu tako drage dezertere, istovari na Bajakovu, pa neka ih on osobno odveze u Srbiju, kad se vec toliko brine za njih!!

DU
Deleted user
08:59 17.12.2018.

Kao prvo sve te antihrvatske NGO treba pod hitno zabraniti. A pod drguo: bravo policija!!!!!

IB
ibiza
11:12 17.12.2018.

Neka ih Bakir i SDA ostave u Sarajevu ,da nadoknadi onaj broj Sba i Hrvata sto su prognani iz Sarajeva i okolice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije