Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno stanje

IEA: Imamo 5 godina da spriječimo nepovratne klimatske štete

zagađenje
AFP
10.11.2011.
u 18:20

Temperatura našeg planeta podigla se za jedan stupanj u prošlom stoljeću, dok prognoze znanstvenika upozoravaju na to da bi mogle porasti za 1 do 5 stupnjeva do 2100. godine.

Ako ne promijenimo svoj odnos prema korištenju fosilnih goriva, u idućih pet godina moglo bi doći do nepovratnih klimatskih promjena, piše u izvješću Međunarodne agencije za energiju IEA.

Do sada je bilo predviđeno povećanje temperature za dva Celzijeva stupnja, no čini se da ćemo tu granicu proći do 2017. godine. Globalna infrastruktura već je ispunila 75 posto tog limita, javlja The Guardian.

Moramo se odmaknuti od trošenja goriva koja generiraju CO2 u atmosferu i pristupiti drugim izvorima energije, piše u izvješću.

IEA je predvidjela dva plana kako bi se smanjila emisija CO2, od kojih jedan sadrži moguće prognoze do 2035. godine i uključuje neka već postojeća obećanja svjetskih vlada, dok drugi predlaže raspored za suzbijanje emisije ugljičnog dioksida, tako da atmosferska koncentracija CO2 ostaje ispod 450 dijelova na milijun, što je ekvivalent zagrijavanju od dva Celzijeva stupnja.

U idućih 25 godina očekuje se da će temperatura porasti za dodatnih 1,5 Celzijevih stupnjeva. Znanstvenici su kazali da, ako se temperatura poveća za 6 stupnjeva, svijet će imati velike vremenske neprilike kao što su velike suše, poplave, oluje i infracrveno zračenje Sunca.

Temperatura našeg planeta podigla se za jedan stupanj u prošlom stoljeću, dok prognoze znanstvenika upozoravaju na to da bi mogle porasti za 1 do 5 stupnjeva do 2100. godine.

Korištenje fosilnih goriva danas je palo na 81 posto, a očekuje se da će do 2035. pasti na 75 posto, dok će korištenje obnovljivih izvora energije porasti sa 13 na 18 posto.

Komentara 4

CR
CrniP
18:43 10.11.2011.

U orginalnome članku Guardiana \"World headed for irreversible climate change in five years, IEA warns\", piše i (što nije slučajno s obzirom na politiku uredništva i vlasnika VL-a) : ... Another factor likely to increase emissions is the decision by some governments to abandon nuclear energy, following the Fukushima disaster. \"The shift away from nuclear worsens the situation,\" said Birol. If countries turn away from nuclear energy, the result could be an increase in emissions equivalent to the current emissions of Germany and France combined. Much more investment in renewable energy will be required to make up the gap, but how that would come about is unclear at present. ...

SA
sasoon
20:44 10.11.2011.

Dosta više te propagande o globalnom zatopljenju

OB
-obrisani-
00:17 11.11.2011.

Nema zime, sad će naftni loby lansirat tezu o globalnom zahlađenju - - evo za koji dan, čim malo zahladi i kad nam - zvončići, zvončići.......zazvone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije