Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stradali u ratu

Identificirani posmrtni ostaci 14 osoba

Predrag Matić i Ivan Grujić (1)
Robert Anic/PIXSELL
17.10.2013.
u 17:57

– Nakon današnje identifikacije posmrtnih ostataka u Republici Hrvatskoj još se traga za 1684 osobe, od kojih su 953 nestale 1991./1992. godine i 731 osoba 1995. godine – navodi Ministarstvo branitelja

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u četvrtak je provedena identifikacija posmrtnih ostataka 14 osoba poginulih u Domovinskom ratu, izvijestilo je Ministarstvo branitelja.

– Identifikaciji je nazočio pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić. Od 14 identificiranih osoba, posmrtni ostaci njih šest odnose se na razdoblje 1991./1992. godine i ekshumirani su na području Zapadne Slavonije, dok se posmrtni ostaci osam osoba odnose na 1995. godinu, odnosno VRO „Oluja“, a ekshumirane su na području Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Sisačko-moslavačke županije.

Nakon današnje identifikacije posmrtnih ostataka, u Republici Hrvatskoj još se traga za 1684 osobe, od kojih su 953 nestale 1991./1992. godine i 731 osoba 1995. godine – navodi Ministarstvo.  

Ministarstvo branitelja također je izvijestilo da je ''u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, od 15. do 17. listopada 2013. godine, obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka u Mašičkoj Šagovini na području Brodsko-posavske županije''.

– Na temelju prikupljenih saznanja o mogućim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica iz razdoblja Domovinskog rata, od 15. do 17. listopada 2013. godine, Uprava za zatočene i nestale je, sukladno nadležnostima, obavila terenska istraživanja i ekshumaciju u Mašičkoj Šagovini. Uz predstavnike nadležnih tijela Republike Hrvatske ekshumaciji su nazočili stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica.

Prema preliminarnim nalazima pronađeni su posmrtni ostaci 19 osoba stradalih 1991. godine. Posmrtni ostaci dostavit će se Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, radi daljnje obrade, odnosno identifikacije – izvijestilo je Ministarstvo.

>> Identificirani posmrtni ostaci 13 Sotinjana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije