Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70 godina FBI- eva popisa

Ideju za listu 10 najtraženijih bjegunaca dao im je novinar

FBI
Foto: FBI
1/2
10.04.2020.
u 23:15

Šezdesetih je u SAD-u bio jak građanski aktivizam pa je fokus FBI-a bio na istragama protiv onih koji su uništavali državnu imovinu. Osim njih, na listi najtraženijih tada su završavali i oni koje se tražilo zbog raznih sabotaža i otmica

Riječ je o naoružanoj i opasnoj osobi, a za svaku informaciju koja bi mogla dovesti do njezina uhićenja i osude nudimo nagradu od 20 milijuna dolara.

Opaska je to, koja uz standardan opis koji sadrži podatke o godinama, boji očiju i kose, visini i težini, piše uz ime Rafaela Care Quintera, nekada jednog od najmoćnijih šefova meksičkih narkokartela, čije lice godinama “krasi” FBI-evu listu deset najtraženijih bjegunaca. Quintera traže zbog njegove uloge u ubojstvu agenta DEA-e 1985. i uvršten je u popis najtraženijih bjegunaca prema kriterijima američkog FBI-a. Osim liste deset najtraženijih bjegunaca, FBI ima i listu najtraženijih terorista. Ima i listu najtraženijih nasilnih zločinaca, kao i najtraženijih seksualnih predatora čije su žrtve djeca.

Odbjegli vojni zatvorenik bio prvi

Takve liste, s imenima najgorih među najgorima, danas imaju sve policije svijeta. A nastale su zbog – novinara. Barem tako kažu u FBI-u, koji je u ožujku obilježio 70 godina od sastavljanja prve liste najtraženijih bjegunaca. Ideju da je sastave u FBI-u su dobili u veljači 1949. kada ih je novinar The Washington Daily Newsa zatražio da mu daju imena i podatke o desetorici najokorjelijih kriminalaca za kojima FBI traga zbog raznih zločina. FBI je novinaru dostavio podatke o zločincima, nakon čega je on objavio članak “Ovo su imena 10 najtraženijih bjegunaca za kojima traga FBI”. Kako su, osim fotografija bjegunaca, bila objavljena i njihova imena te generalije i razlozi zbog kojih ih se traži, što se američkoj javnosti jako svidjelo, netko u FBI-u očito je shvatio da bi takvi popisi mogli biti korisni i agentima u obavljanju posla.

Pa je 14. ožujka 1950. FBI javno predstavio svoj prvi popis deset najtraženijih bjegunaca s namjerom da se uz pomoć javnosti uhite počinitelji. Da je u FBI u tome poprilično uspio, svjedoči podatak da su u 70 godina na listi najtraženijih završila 523 bjegunca. Od toga broja uhićeno ih je 488, pri čemu je javnost, odnosno informacije koje su građani dostavljali FBI-u, pomogla da bude uhićeno njih 162.

No da ne bi bilo zabune, i prije nego što je FBI javno počeo objavljivati liste najtraženijih bjegunaca, njegovi agenti pronašli su način kako od saveznih policija, ali i javnosti, zatražiti pomoć pri pronalaženju bjegunaca. Radili su preko tzv. identifikacijskih obavijesti koje su sadržavale opće podatke i fotografiju traženog bjegunca. Prvu takvu identifikacijsku obavijest FBI je objavio u prosincu 1919. kada se tragalo za odbjeglim vojnim zatvorenikom Williamom N. Bishopom. On je uhićen u travnju 1920.

Danas objavljuju na mrežama

– U početku smo policijskim snagama ponajprije slali identifikacijske obavijesti. Može se smatrati da su te identifikacijske obavijesti kasnije prerasle u liste najtraženijih bjegunca – kaže John Fox, povjesničar FBI-a.

Povijesno gledano, liste najtraženijih bjegunaca za kojima je FBI tragao formirale su se u skladu s trenutkom u kojem se živjelo, odnosno iz njih se moglo iščitati što je SAD mučilo tijekom određenih dekada. Tako su 50-ih godina prošlog stoljeća među desetoricom najtraženijih u SAD-u uglavnom bili pljačkaši banaka, provalnici i kradljivci automobila. Šezdesetih je u SAD-u bio jak građanski aktivizam pa je fokus FBI-a bio na istragama protiv onih koji su uništavali državnu imovinu. Osim njih, na listi najtraženijih tada su završavali i oni koje se tražilo zbog raznih sabotaža i otmica. U sljedećoj dekadi, dakle 70-ih, na listi najtraženijih FBI-evih bjegunaca uglavnom su bili pripadnici organiziranog kriminala ili razni ubojice, dok su 80-ih potrage za narkobosovima i serijskim ubojicama imale prioritet. Koncem 20. stoljeća prioritet FBI-a postale su potrage na području terorizma i internacionalnog kriminala. Inače, na početku, kada su liste najtraženijih bjegunaca tek formirane, objavljivane su u poštanskim uredima i novinama.

– Ljudi sada stalno vise na svojim pametnim telefonima pa smo i mi napravili aplikaciju za najtraženije bjegunce. Podatke o njima objavljujemo i na društvenom mrežama, šaljemo obavijesti preko Twittera, Facebooka i Instagrama – objašnjava Chris Allen, voditelj FBI-eva ureda za odnose s javnošću.

Video: Uspon i pad meksičkog Pabla Escobara, Joaquina "El Chapa" Guzmana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije