Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarko Puhovski:

'Iako je silom prilika bio natjeran na obranu, HOS se programski borio za NDH'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
24.04.2020.
u 18:28

Filozof i analitičar Žarko Puhovski smatra da Hrvatskoj treba ozbiljna i otvorena rasprava o ovoj temi

Izjava predsjednika Zorana Milanovića o HOS-ovoj spomen ploči s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" koju treba "maknuti" i "negdje baciti" izazvala je burne reakcije veteranskih udruga, suverenista, kao i ministara Tome Medveda i Damira Krstičevića, koji su oštro osudili predsjednikovu izjavu. Međutim, predsjednik Milanović uzvratio je kako neće ustuknuti pred "agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH".

Filozof i analitičar Žarko Puhovski smatra kako je potrebno otvoriti ozbiljnu raspravu o ovoj temi, u kojoj bi se trebala čuti različita mišljenja. Puhovski naglašava da branitelji nisu mogli stvoriti Hrvatsku, nego su branili nešto što je već postojalo. Hrvatska je, po njegovim riječima, kao politička zajednica stvorena izborima prije 30 godina, referendumom i uspostavom demokratskih institucija. Pogleda li se današnja politička karta, vidi se da je na teritoriju bivše Jugoslavije nastalo sedam država; sve su bivše republike (pa i pokrajina Kosovo) - na razne načine - dobile taj status, polazeći od nalaza Badinterove komisije koja se oslanjala na jugoslavenski ustav iz 1974. Nejasno je stoga zašto bi se vjerovalo da je hrvatska neovisnost mogla biti izborena samo na osnovi Tuđmanove politike i pobjede u ratu (Badinterova je komisija svoje nalaze formulirala u doba u kojemu je Hrvatska još gubila rat), smatra Puhovski.

- Branitelji su, dakle, branili Hrvatsku koja je već postojala. Jesu li baš svi HOS-ovci branili prvenstveno demokratske institucije, o tomu imam svoje mišljenje, a Milanović je u pravu s obzirom na to da je na parlamentarnim izborima 1992. godine Hrvatska stranka prava (HSP) - a HOS je bio HSP-ova stranačka vojska - u svojem službenom programu imala zagovaranje Hrvatske do Zemuna. Bez obzira na to što su oni i branili Hrvatsku, jer su bili natjerani na obranu, programski su hosovci bili i agresivna vojska s obzirom na granice koje je prihvatila Badinterova komisija - podvlači Puhovski.

- Iz osobnoga uvida znam da su u prostorijama Glavnoga stana HSP-a, iznad radnoga stola predsjednika, na zidu visjeli portreti Ante Starčevića, Josipa Franka, i Ante Pavelića. To je bio Glavni stan HSP-a i oni su se doista borili za NDH. Ispalo je da se bore i za Hrvatsku, ali oni su se po svojem programu borili i za NDH; suvremena im je Hrvatska bila tek etapa. Ne znam kako bilo tko ozbiljan to može zanemarivati? - prisjeća se Puhovski, podsjetivši kako je Nedjeljko Mihanović, nekadašnji predsjednik Sabora, svojedobno objavio veliku knjigu s dokumentacijom sukoba Franje Tuđmana s HOS-om

i HSP-om.

 

- Pripadnici HOS-a su se borili, a neki od njih su i poginuli, što treba cijeniti, ali isto tako treba kazati za što su se oni programski borili. Predsjednik Milanović zbog toga je ovog je puta u pravu, iako bi možda bilo bolje da nije on, kao predsjednik republike, taj koji je to rekao - smatra Puhovski, koji napominje da Milanovića pritom opravdava činjenica da je predsjednik države u kojoj su stotine ploča s popisima ljudi pobijenih u ratu, ali Drugom svjetskom ratu, doslovce uništavane eksplozivom, razbijane čekićem i bacane u smeće, kao i to da su u tomu sudjelovali i neki koji se sada javljaju kao glasovi "moralističke histerije".

Komentara 33

BE
Berlingo
11:13 25.04.2020.

Puhovski poznati borac za hrvatsku državu. U kojim je on postrojbama bio?

DU
Deleted user
12:52 25.04.2020.

Čovjek koji dokazano lažno protiv države nebi trebalo ništa pitati

GA
Gajger
13:14 25.04.2020.

Šteta što ni Žarko niti Zoran, niti bilo tko od svih onih koji kritiziraju HOS nisu bili u ratnim postrojbama 1991. godine pa HOS-ovcima nisu imali prilike iz prve ruke objasniti da griješe i da se ne bore za pravu stvar. Nadalje, šteta što gospodin Krešo Beljak ne objasni svojim koalicijskim partnerima za što se on kao bivši HOS-ovac zapravo borio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije