Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENO

I znanost potvrdila da se smijeh zarazno širi s osobe na osobu

sreća
05.02.2010.
u 16:30

Slušanje tuđeg smijeha i drugih pozitivnih zvukova iz okoline uvjetuje odgovor u području mozga koje se aktivira u trenutku kad se sami smijemo.

Smijeh je zarazan: britanski znanstvenici otkrili su način na koji se mozak zarazi veseljem. Znanstvenici s University Collegea u Londonu otkrili su da slušanje smijeha i ostalih pozitivnih zvukova uvjetuje odgovor u području mozga koje se aktivira kad se smijemo.

– Već neko vrijeme znamo da, kad s nekim razgovaramo, često tu osobu nesvjesno oponašamo pa počnemo koristiti iste riječi i gestikulaciju – rekla je znanstvenica dr. Sophie Scott. Sada znamo da se isto odnosi i na smijeh – barem na razini mozga.

 U ovoj su studiji znanstvenici puštali serije zvukova ispitanicima i istodobno magnetskom rezonancijom bilježili njihove moždane odgovore. Zvukovi su bili pozitivni, poput smijeha, te negativni, poput vriske. Svi su zvukovi uvjetovali odgovor u premotoričkom korteksu koji priprema mišiće lica za pravilan odgovor. Međutim, reakcija je bila jača kada bi ispitanici čuli pozitivne zvukove, što govori da su oni “zarazniji” od negativnih.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar vaksalainen
vaksalainen
17:22 05.02.2010.

ako je tako, onda je smijeh jedina bolest od koje zelim sto cesce bolovati

OB
-obrisani-
20:57 18.03.2010.

Najviše smijeha ćemo pronaći u izlaganju vladine tzv. gospodarske politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije