Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

I za prodaju stana do 50 kvadrata mora se priložiti certifikat!

Energetski certifikat
Foto: Pixsell
1/3
21.01.2014.
u 10:00

Novi zakon ispravlja nelogičnost iz zakona donesenog 2010. godine

Energetski certifikati ponovno su zakomplicirali život vlasnicima nekretnina, no ovaj put onima koji su dosad bili izuzeti – vlasnicima stanova do 50 četvornih metara. Novi Zakon o gradnji iz prosinca 2013. usklađen je s Direktivom o energetskoj učinkovitosti zgrada iz 2010. koja nalaže da se ne radi razlika između stanova, odnosno da zgrade moraju imati energetski certifikat. Od toga su izuzeti samostalni objekti – kuće i pomoćni prostori do 50 četvornih metara izuzeti su od ishođenja energetskog dokumenta, ali ne i zgrade s posebnim dijelovima.

– Novi zakon ispravlja pogreške donesene u prijašnjem zakonu i to je dobro jer nije logično da stan u istoj zgradi od 51 četvornog metra mora imati certifikat, a onaj od 49 kvadrata ne. Iz zakona se izbacio dio koji je bio suvišan. Za kuće do 50 četvornih metara opravdano je da ne moraju imati certifikat jer je najčešće riječ o vikendicama koje nemaju grijanje ili su to pomoćni objekti – rekla je predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora i arhitektica Željka Hrs-Borković, čiju udrugu u posljednja dva tjedna nazivaju brojni građani kako bi im se jasno rastumačio novi zakon i promjena propisa.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš kaže da je ulaskom Hrvatske u EU prestalo prijelazno razdoblje tijekom kojeg je na snazi bio stari Zakon o gradnji.

Za stare zgrade energetski certifikat je nužan jer je uvjet za apliciranje na zelene fondove EU

– Zakoni su se prilagođavali pa je 2010. ugrađena direktiva koja je imala olakotne elemente jer Hrvatska tada još nije bila članica EU pa time ni obveznica direktive, no to se promijenilo 1. srpnja prošle godine. Prijedlog Zakona o gradnji bio je na javnoj raspravi tijekom svibnja 2013. godine kada ga je bilo moguće pročitati i dati svoje prijedloge i mišljenja te je prošao dva saborska čitanja – rekla je ministrica Taritaš. Zbog čega direktiva nije ranije implementirana u zakon budući da se znalo da će Hrvatska postati članicom EU, A. Mrak-Taritaš odgovara da ne može govoriti uime bivših ministara i vlada.

– Za stare zgrade energetski certifikat je nužan jer je uvjet za apliciranje na zelene fondove EU. Nove zgrade obvezne su imati energetski certifikat od 2008., no nakon deset godina svaka zgrada mora ga ponovno tražiti, zbog čega je to stalni proces koji je potrebno obnavljati – podsjeća ministrica Taritaš.

A otkako je porasla potražnja za izradom energetskih certifikata, pada i cijena njegove izrade.

Zbog toga se u posljednjih mjesec dana po oglasnicima i web-stranicama grupne ponude mogu naći certifikatori koji usluge nude i za 500-tinjak kuna, što je protivno odluci Ministarstva.

Prema zakonodavcu, najviša cijena izrade certifikata za stanove može biti 2400 kuna, a za obiteljske kuće 7400 kuna, no ne smije biti manja od 2400 kuna. Za objekte veće od 400 kvadrata certifikati stoje od 10 tisuća kuna naviše.

– Svaku dampinšku cijenu prosljeđujemo Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, koje potom provjerava dozvole ovlaštenih certifikata i ima ovlaštenje sankcionirati nelegalan rad. Svakom je inženjeru jasno da se višednevni rad koji uključuje pregled građevine, računanje i usporedbu sa stanjem u vlasničkim listovima mora vrednovati više od nekoliko stotina kuna – kaže Željka Hrs-Borković. Registar certifikatora dostupan je na www.mgipu.hr/doc/Graditeljstvo/Registar_certifikatora.htm.

Komentara 43

ME
melanija
10:10 21.01.2014.

Svakom je inženjeru jasno da se višednevni rad koji uključuje pregled građevine, računanje i usporedbu sa stanjem u vlasničkim listovima mora vrednovati više od nekoliko stotina kuna – kaže Željka Hrs-Borković ******************* Zanimljiva teorija. Evo, ja sam primjerice nezaposlena i i zelim taj posao u svojoj struci raditi za 1000 kuna. Moja stvar je koliko zelim zaraditi po satu. Ako prisiljavate trgovce u konzumima i billama, da rade za crkavicu jer je velika konkurencija nezaposlenih, s kojim pravom diktirate cijenu nekog drugog posla? To je ne samo licemjerno nego i protuustavno.

Avatar pozitiva
pozitiva
10:34 21.01.2014.

Pa zasto su ti certifikati tako skupi??? U Engleskoj to kosta 100 funti! Pa zar nije sramotna skupoca tih certifikata za nase prilike ???

KR
kresimirn
10:25 21.01.2014.

a nitko ne govori o nesposobnosti donosenja uopce prvog zakona bez tog dijela....jel vi vidite tko vam vodi zemlju ? od pravde i prijatelja, do slucajne drzave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije