Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koalicija udruga u zdravstvu:

I za bezreceptne lijekove PDV treba biti pet posto

lijekovi
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
30.08.2018.
u 17:04

Iz Koalicije udruga u zdravstvu apeliraju na zakonske izmjene PDV-a navodeći da se isti lijek različito oporezuje

Različit porezni tretman lijekova nelogičan je te bi stopa PDV-a trebala biti za sve lijekove pet posto, stav je i prijedlog Koalicije udruga u zdravstvu koji je ponovno potaknuo temu PDV-a i lijekova.

Naime, lijekovi koji idu na recept kod nas imaju stopu tog poreza pet posto, dok je na lijekove bez recepta, odnosno one koje građani potpuno sami plaćaju, taj porez 25 posto. Polemika je to i inicijativa koja se odavno “provlači”, a sada je aktualan trenutak s obzirom na najavljene zakonske izmjene poreza na dodanu vrijednost.

Tržište od 545 milijuna kuna

Iz spomenute Koalicije navode primjer lijeka ranitidin čije se pakiranje od 20 tableta izdaje na recept pa je slijedom toga na njega PDV pet posto, dok je isti taj lijek, ali u pakiranju od deset tableta dostupan bez recepta te na njega pacijent plaća PDV 25 posto.

– S ciljem povećanja dostupnosti lijekova i liječenja svim pacijentima u Republici Hrvatskoj te s ciljem rasterećivanja zdravstvenog sustava jer se bezreceptni lijekovi naplaćuju izravno od građana, predlažemo uspostavljanje jednake snižene stope PDV-a od 5% na sve lijekove – piše u priopćenju spomenute Koalicije.

I inače je stopa od 25 posto PDV-a na bezreceptne lijekove među najvišima u Europi; prema posljednjim podacima viša je samo u Mađarskoj u kojoj iznosi 27 posto. Zemlje članice EU imaju po pitanju poreza na dodanu vrijednost i lijekova različita rješenja pa u nekima postoji više kategorija i stopa tog poreza, a u nekima je, poput Poljske ili Rumunjske, jedinstvena i iznosi za sve lijekove osam, odnosno devet posto. Tržište bezreceptnih lijekova kod nas godinama kontinuirano raste u smislu ukupne financijske potrošnje građana na kupnju tih lijekova. Posljednji podatak Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode kaže da smo u 2016. godini ukupno za tu kategoriju lijekova potrošili 545 milijuna kuna.

Po lijek u inozemstvo

– Utjecaj na cijenu lijeka ima i PDV koji je u Hrvatskoj izrazito visok i na bezreceptne lijekove iznosi 25%, a za lijekove na recept iznosi 5%. To je praksa koja nije uobičajena za zemlje EU. Više od 20 zemalja EU primjenjuje istu sniženu stopu PDV-a na sve lijekove i takav korak državne administracije poboljšao bi njihovu dostupnost.

Primjerice, Mađarska ima 5%, Slovenija 9,5%, a Srbija 10% stopu PDV-a na bezreceptne lijekove. Hrvatska ljekarnička komora smatra da bi tako trebalo biti i u Hrvatskoj. Dobro je da je stopa PDV-a na receptne lijekove pet posto, ali nije dobro rješenje da se bezreceptni lijekovi oporezuju PDV-om od 25 posto. Jer tako ista molekula, praktički isti lijek, ovisno o režimu izdavanja, ima različitu stopu PDV-a. Stav je ljekarničke struke da bi u Hrvatskoj trebala postojati jedinstvena stopa PDV-a, ova niža od pet posto – komentira Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Međutim, konačnu cijenu nekog lijeka koji ćemo kupiti u ljekarni definiraju proizvođač, porez i ljekarničke marže, stoga dio upućenih dvoji bi li manji PDV donio u konačnici i jeftinije bezreceptne lijekove. Predsjednica Komore ne dvoji da bi manji PDV te lijekove učinio dostupnijima dodajući da pacijenti zbog nižeg PDV-a odlaze po te lijekove u okolne zemlje.

Ključne riječi

Komentara 2

PV
prcko.vitamincic
19:41 30.08.2018.

Apsolutna podrška da svi lijekovi, dakle i oni na recept i oni bezreceptni trebaju imati jedinstvenu stopu poreza. Bilo bi idealno da ona bude 5%. Zdravstvo treba novce, i ministar je dao par odličnih rješenja za sve to ali opet sve je do sabora.

BE
berija
00:50 31.08.2018.

Nisam liječnik i ne propisujem si lijekove. Lijekove kupujem isključivo kad mi ih liječnik propiše pa me boli briga koliko troše google liječnici i umišljeni bolesnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije