Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavština

I vila u Švedskoj moći će se dijeliti prema hrvatskim zakonima

\'old woman writing\'
Arhivska fotografija
12.03.2012.
u 12:00

Svaki građanin EU moći će odrediti koji nacionalni zakon želi primijeniti u nasljedstvu

I mrtvaci će uskoro imati pravo koristiti se blagodatima jedinstvenog tržišta EU. Umjesto da se njihovo nasljedstvo dijeli po zakonima dviju ili više zemalja EU u kojima su živjeli ili posjedovali imovinu, prije svoje smrti moći će odrediti po kojem zakonodavstvu, odnosno u kojoj zemlji žele da se njihova imovina podijeli. Europski parlament sljedeći tjedan donosi zakon koji uvodi upravo tu novost.

Omiljeni nećaci

Evo i zamišljenog primjera... Bogata tetka iz Švedske moći će odrediti da njezini omiljeni nećaci koji žive u njezinoj rodnoj Hrvatskoj dijele njezinu švedsku vilu po hrvatskim zakonima o nasljeđivanju. I Švedska će to morati prihvatiti, čak i ako se njezini zakoni o nasljeđivanju razlikuju od hrvatskih.

Moguć je i obrnut slučaj: bogata tetka iz Švedske može odrediti da njezinu rodnu kamenu kuću na Braču podijeli švedski sud prema švedskim zakonima između njezinih nasljednika, među kojima, recimo, na prvom mjestu može biti njezina supruga, žena s kojom je tetka stupila u istospolni brak, legaliziran u Švedskoj 2009. godine. Omiljeni nećaci u tom će slučaju vjerojatno žaliti za "djedovinom" i proklinjati švedske zakone, ali morat će prihvatiti tu realnost.

Dugotrajni postupci

– Ako preminuli nije živio u zemlji svoga rođenja, ili ako je imao nekretnine u drugim zemljama, može se dogoditi da se na njega primjenjuje nekoliko različitih pravnih sustava i da svaki od njih ima namjeru regulirati cijelo nasljedstvo. Nasljednici su tada osuđeni na dugotrajne i skupe postupke u nekoliko država i na proturječja koja se katkad ne mogu riješiti jer presude iz jedne zemlje, primjerice, nisu priznate u drugoj – kaže Kurt Lechner, njemački zastupnik u Europskom parlamentu koji je izvjestitelj ovog zakonskog prijedloga.

– Nova pravila omogućit će svakom građaninu EU da odredi koji nacionalni zakon želi da se primijeni u nasljedstvu. Ubuduće će se primjenjivati samo jedan nacionalni zakon. Ako ga osoba ne odabere sama, primijenit će se zakon one zemlje u kojoj je preminuli imao prebivalište – dodaje Kurt Lechner.

Ključne riječi

Komentara 5

BO
bomba
12:23 12.03.2012.

Joj raja za muljatore. Ne postoji nebeski raj za muljatore on je sad na području EU. Po jednom zakonu nasijedim a poslije po drugom zakonu isto to proslijedim. Šta će se ovdje naći rupa u zakonu i dok oni skontajuaju bit će za neke kasno.

BO
bomba
13:32 12.03.2012.

Mi idemo u EU po nekim zakonima kad tamo se određuju novi zakoni koji će pobiti naše. Mi kao mali narod možemo samo gledati kako će nas raskučiti svojim zakonima koji će biti iznad naših. Po meni treba raspustiti Saboror onog trena kad više ne budemo mogli sprovoditi svoje zakone nego one koji se donesu u Briselu.

CA
campa
17:02 12.03.2012.

Ovo je kukavičje jaje koje pod svaku cijenu treba odbaciti.Valjda je normalno ako je Hrvatska suverena zemlja da se sprovode zakonI RH.Tako da tetka iz švedske mora i njezini nasljednici trebaju poštivati Hrvatske zakone.To bi isto važilo ako netko od Hrvata masljeđuje imovinu u Švedskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije