Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

I u 2020. niske kamate, u Hrvatskoj ne mogu ispod 2 posto

Boris Vujčić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
26.12.2019.
u 19:30

Podaci HUB-a pokazuju da su prosječne kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj prvi put u povijesti u rujnu pale ispod tri posto

Kamate mogu biti, i bit će, još niže. I u EU i u Hrvatskoj. Nakon što se početkom ove godine prijetilo najavama krize ili usporavanja gospodarstva, što je bio glavni razlog reteriranja Europske središnje banke od prekida politike niskih kamatnih stopa, sad se najavljuje – kraj usporavanja, no unatoč tome, kamatna politika ostaje ista.

Sad smo već u dugom razdoblju niskih kamata koje će se, po svemu sudeći, nastaviti. Korisnici kredita na svojim ratama osjećaju to olakšanje, i banke već za sljedeće razdoblje najavljuju smanjenje kamatnih stopa pa je i HPB prije nekoliko dana objavio da od 1. siječnja 2020., zbog smanjenja nacionalne referentne kamate (NRS), snižava kamatne stope na sve postojeće kredite građana s promjenjivom kamatnom stopom: za kune za 0,10 postotnih bodova te za eure za 0,09 postotnih bodova.

Podaci HUB-a pokazuju da su prosječne kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj prvi put u povijesti u rujnu pale ispod tri posto: efektivna kamatna stopa za stambene kredite iznosi 2,8 posto, za potrošačke 5,8 posto, a za kredite tvrtkama 3,3 posto.

>> Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>> Tri televizijske debate u drugom krugu bile bi prava mjera

>> Kome izručiti Rusa Ivana Nestereva - Rusiji ili Islandu?

>> Igor Pamić: Modrić je genij, ali lani je najbolji bio Bruno Petković

>> Opasnost nije prošla, Notre-Dame može se potpuno urušiti

Ključne riječi

Komentara 2

DO
domxerex
10:52 27.12.2019.

To je nama dalo članstvo u EU jer centralna banka EU propisuje kamatne stope a ne tamo neke sluge u koloniji koji se boje i portira u centralnoj banci.

MA
Maro
23:08 26.12.2019.

Ovaj guverner jer prije jos samo par godina najavljivao veliki skok kamata na eure i upozoravao gradjane na ponavljanje scenarija kao sa svicarcima....Vakula je za njega mica maca po pitanju tocnih prognoza....valjda sam glup ali fakat ne kuzim za sto koju svrhu u HNB radi par stotina ljudi....?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije