Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak u tajnosti

I Saudijska Arabija pred priznanjem države Izrael

Donald Trump i Benjamin Netanyahu
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL
1/3
24.11.2020.
u 19:47

Bin Salman u tajnosti je primio Netanyahua i zajedno s američkim državnim tajnikom Pompeom utanačio sporazum s do jučer “najvećim neprijateljem Alaha”

Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana, Saudijska Arabija sljedeća je zemlja koja će potpisati sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom. Naime, dok saudijski dužnosnici i njihovi mediji šute, gotovo svi izraelski mediji objavili su da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu u tajnosti posjetio Saudijsku Arabiju i sastao se s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom koji je u službenom posjetu Rijadu.

“Dogovor stoljeća”

Izraelski dnevni list Haaretz objavio je podatke o praćenju zrakoplova koji pokazuju da je poslovni zrakoplov poletio iz Tel Aviva i sletio u Neom, na saudijskoj obali Crvenog mora, gdje su Bin Salman i Pompeo u nedjelju imali zakazan sastanak. U pratnji Netanyahua bio je Yossi Cohen, šef Mossada, izraelske obavještajne službe, koji je s premijerom tajno stigao u Neom zrakoplovom koji je u vlasništvu biznismena Udija Angela. Zrakoplov je u nedjelju u 17 sati po lokalnom vremenu poletio iz Izraela te se uputio izravno na obalu Crvenog mora i vratio se u Izrael pet sati kasnije. Yossi Cohen, šef Mossada koji je bio u pratnji Netanyahua, u intervjuu za izraelsku televiziju Channel 12 odbio je potvrditi, ali i demantirati vijest da su bili na sastanku s Mohamedom bin Salmanom, ali je otkrio kako Saudijska Arabija čeka službeno proglašenje pobjednika američkih predsjedničkih izbora da bi izabranom predsjedniku uručila “poklon”, aludirajući na potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Veliki napor ulaže se na saudijskoj sceni, veliki pritisak. Nadamo se da će nešto uroditi plodom. Čini se da Saudijci čekaju rezultate američkih izbora da daju poklon izabranom predsjedniku – rekao je Cohen koji je još u rujnu kazao da će i Saudijska Arabija, nakon što su to učinili Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, uskoro postići sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom. Prijestolonasljednik princ Mohammad bin Salman napravio je sve pripreme prije sastanka s Netanyahuom koji je prvi put posjetio Saudijsku Arabiju, i ranije realizirao plan za Bliski istok nazvan “dogovorom stoljeća” prema kojem bi arapske zemlje normalizirale odnose s Izraelom. Da će i Saudijska Arabija, gotovo sigurno, normalizirati odnose s Izraelom, dokazuje i činjenica kako, iako još nije potpisala sporazum, još prije dva mjeseca počela je polako pripremati svoje građane na takav potez s obzirom na to da je Izrael po njihovim riječima bio “najveći neprijatelj Alaha”, a “svi Židovi bogohulnici”, koje pod svaku cijenu “treba istrijebiti” ili “preobratiti na islam”.

Otvorili i zračni prostor

Saudijska Arabija, iako shvaća da je tamošnje javno mnijenje i dalje naklonjeno Palestincima, odlučila je promijeniti opću sliku o Židovima koji su sotonizirani u službenim medijima i vjerskim institucijama. Školski udžbenici su ne samo Židove već i ostale nemuslimane ocrnjivali kao “svinje” ili “majmune”, no prijestolonasljednik princ Mohamed bin Salman odlučio je to promijeniti te je pokrenuo kampanju protiv ekstremizma u obrazovnim ustanovama uključujući izbacivanje antisemitskih sadržaja iz školskih knjiga i pozivanje na vjersku toleranciju u molitvama. Indikativno je da Saudijska Arabija radi na politici približavanja s Izraelom koja se uvelike temelji na zajedničkim bojaznima glede Irana kojeg smatraju najvećom prijetnjom i neprijateljem. Da idu u tom smjeru, govori i činjenica da je Saudijska Arabija dopustila izraelskim zračnim kompanijama da prelijeću preko njezina teritorija prema destinacijama u Perzijskom zaljevu i Aziji, što je donedavno bilo strogo zabranjeno. 

Komentara 2

Avatar Čepiga.
Čepiga.
22:07 24.11.2020.

Svaki mir i dogovor je dobrodosao, bravo.

TO
toljPop
22:29 24.11.2020.

cionisti i kripto cionisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije