Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOTINE OZLIJEĐENIH

Istočni Jeruzalem gori: I SAD zabrinut zbog postupanja Izraela prema Palestincima

Israeli police clash with Palestinians at the compound that houses Al-Aqsa Mosque in Jerusalem
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.05.2021.
u 22:57

Okrutni Izrael je teroristička država, poručio je Erdoğan, a Netanyahu odgovara: I mi imamo pravo graditi svoju prijestolnicu Jeruzalem

Više stotina Palestinaca ozlijeđeno je u novim sukobima s izraelskom policijom na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu. Do novih sukoba došlo je na Dan Jeruzalema, kojim se slavi izraelsko osvajanje Starog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinski militanti u Pojasu Gaze, Hamas i Islamski džihad ispalili su 90 raketa na jeruzalemsko područje i južni Izrael, kao odgovor Izraelu zbog nasilnih obračuna s Palestincima u Jeruzalemu, na što je Izrael odgovorio zračnim napadima u kojima je poginulo 20 Palestinaca, među kojima i devetoro djece. Izrael je proglasio ratnu zonu 80 km u krug oko Pojasa Gaze i gotovo sva skloništa su otvorena, a raspoređeno je i nekoliko proturaketnih baterija u okviru Željezne kupole na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Izraela. Zbog straha od frontalnog rata između Izraelaca i Palestinaca u Pojasu Gaze, američka administracija pozvala je na obostranu suzdržanost, međutim neki izraelski mediji govore kako izraelska vojska priprema vojnu ofenzivu na Pojas Gaze koja će trajati desetak dana.

Trumpova uloga

Istočni Jeruzalem jedan je od teritorija koje Palestinci žele za svoju buduću državu. Pregovori o nastanku palestinske države, koji su se održavali pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, prekinuti su još 2014. jer Izrael smatra da je cijeli Jeruzalem izraelski glavni grad (što je potvrdila administracija Donalda Trumpa), status koji velika većina međunarodne zajednice ne priznaje. Tenzije proteklih tjedana nastale su i zbog prijetnji palestinskim obiteljima u četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu iseljenjem kako bi se oslobodio prostor za židovske stanovnike. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu brani izraelsko naseljavanje istočnog Jeruzalema i često ističe da je „Jeruzalem prijestolnica Izraela“.

– Kao što svaka država gradi svoju prijestolnicu, to pravo imamo i mi. To smo radili i to ćemo i činiti – poručio je Netanyahu.

Nema sumnje da je aktualne sukobe između Palestinaca i Izraelaca zapravo zakuhao bivši američki predsjednik Trump priznajući Jeruzalem glavnim gradom Izraela u prosincu 2017.

Ranije je policija zabranila Židovima da dolaze u dio grada oko džamije Al-Aqsa tijekom marša u povodu Dana Jeruzalema. Tog dana mladi cionisti – židovski nacionalisti – organiziraju marš uglavnom kroz muslimanski naseljene dijelove Jeruzalema, što mnogi Palestinci smatraju namjernim provokacijama. Amos Gilad, bivši visoki dužnosnik Ministarstva obrane, smatrao je da bi ovogodišnji marš trebalo otkazati jer je on trenutačno “bačva baruta koja može eksplodirati svakog trenutka”.

Neredi su izbili zbog potencijalne deložacije Palestinaca sa zemljišta koja pripadaju židovskim naseljenicima unatoč tome što su gruntovno vlasnici Palestinci. Sud koji je trebao održati ročište o žalbama palestinskih obitelji odgodio je ročište, a novi će datum biti određen u sljedećih 30 dana nadajući se da će se te tenzije smanjiti, a sukobi prestati.

Stanovnici Sheikh Jarraha većinom su Palestinci, ali u susjedstvu se nalazi i mjesto koje religiozni Židovi štuju kao grobnicu drevnog visokog svećenika Simeona Pravednika.

Glasnogovornik Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava rekao je da će deložacije, “ako se narede i provedu, kršiti izraelske obveze unutar međunarodnog prava”.

Washington je poručio da je “duboko zabrinut” razvojem događaja te da želi “da se vlasti prema stanovništvu odnose s poštovanjem i suosjećanjem”. Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan u nedjelju je u telefonskom razgovoru s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog nasilnih sukoba u Jeruzalemu posljednjih dana.

‘Otimanje imovine’

Zanimljivo je da su zemlje Zaljeva, nedavne potpisnice sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, Bahrein i UAE, oštro kritizirale izraelskog premijera Netanyahua i njegovu politiku. Kritiku je uputila i Saudijska Arabija. Najžešći je bio turski predsjednik Racep Tayyip Erdoğan koji je nazvao Izrael “terorističkom državom”.

– Okrutni Izrael, teroristička država, brutalno i nemoralno napada muslimane u Jeruzalemu – rekao je Erdoğan ističući da je “svijet koji ne može zaštititi Jeruzalem i muslimane izdao sebe”.

Zanimljivo je da je nakon oštre kritike Erdoğano reagirao i lider SDA u BiH Bakir Izetbegović.

– Napadi na vjernike, krvoproliće u posljednjim danima svetog mjeseca ramazana te izbacivanje Palestinaca iz svojih domova napad je i na vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna civilizacija. Svijet koji sebe smatra civiliziranim ne bi smio ignorirati prizore divljačkih napada na vjernike i otimanje imovine palestinskom narodu – istaknuo je Izetbegović.

Istodobno, iranski vrhovni vođa Ali Khamnei pozvao je muslimanske zemlje da nastave borbu protiv Izraela, za koji je rekao da nije država, nego “teroristički garnizon” protiv Palestinaca.

Komentara 83

SE
sexmaker
00:30 11.05.2021.

Čudno da Puhovski, Goldstein i Kraus ne komentiraju ove događaje... Biti će da su oni usko specijalizirani za Jasenovac i NDH...

PP
pp
23:39 10.05.2021.

Pazi ovog Turčina. Taj je najveću kršćansku crkvu Aju Sofiju pretvorio u džamiju u okupiranom Konstantinopolu i to mu je ok. Ali nedo Alah da Izraelci mole u židovskom Jeruzalemu. Ne ulazim u ništa drugo osim u licemjerje sultana.

ZI
zimerman
23:48 10.05.2021.

Čim su ljevičari došli na vlast u SAD-u odma su se okurazili sljedbenici lažnog proroka Muhameda . Dok su republikanci bili na vlasti bili su dobri i mirni .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije