Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIRANJE POVJERLJIVE OSOBE

Donosi se poseban zakon: I privatne tvrtke morat će štititi zviždače

Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.08.2018.
u 21:42

Pučki pravobranitelj dobit će zamjenika za zaštitu prijavitelja nepravilnosti

Nakon posebnog zakona o Agrokoru i LNG terminalu, Hrvatska će dobiti još jedan lex specialis, i to o zviždačima. Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je postupak donošenja Zakona za zaštitu prijavitelja nepravilnosti u kojem se objedinjuju svi pravni standardi za zaštitu zviždača u jedan poseban zakon.

Taj će se zakon odnositi na zviždače koji rade i u javnom i u privatnom sektoru, oni će imati više od jednog kanala za prijavu nepravilnosti – interno prijavljivanje, prijavljivanje nadležnim tijelima te prijavljivanje javnosti, primjerice novinarima ili članovima parlamenta.  

Zaštita identiteta

Tako će poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset zaposlenika morati odrediti povjerljivu osobu za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti. Ta povjerljiva osoba morat će u razumnom roku, koji ne smije biti dulji od 30 dana, postupati po prijavi zviždača. Pri tome će zviždaču biti dužna davati povratne informacije te će morati zaštititi njegov identitet. Ako taj kanal ne funkcionira ili ako bi upotreba internih kanala mogla ugroziti učinkovitost istrage, zviždači će moći nepravilnosti prijaviti pučkom pravobranitelju.

U tu svrhu će se u uredu pučkog pravobranitelja imenovati jedan novi dužnosnik odnosno njegov zamjenik za zaštitu zviždača te još pet novih službenika. Procjenjuje se da će za izdatke novozaposlenih u prvoj godini primjene zakona biti potrebno oko milijun kuna. Ako nakon prijave kroz prva dva kanala ne bude nikakvog rezultata ili u slučaju neposredne ugroženosti javnog interesa ili nenadoknadive štete, zviždači imaju na raspolaganju medije, odnosno javnost.

Zakon se pak neće odnositi samo na one koji prijavljuju korupciju, nego i na osobe koje ukazuju na kršenje zakona i drugih propisa te na nesavjesno upravljanje javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije koje predstavlja ugrožavanje javnog interesa. U to ulazi, primjerice, zaštita okoliša, sigurnost hrane, javno zdravlje, zaštita potrošača, zdravlje i dobrobit životinja...

Usto, zakonom neće biti zaštićene samo osobe koje su u stalnom radnom odnosu, nego će se odnositi i na, primjerice, volontere, studente, osobe koje rade preko ugovora o djelu ili na osobe koje su kao kandidati sudjelovale u postupcima zapošljavanja.

Novčane kazne

Poslodavcu koji, primjerice, ne odredi povjerljivu osobu zaduženu za zaprimanje prijava nepravilnosti i vođenje postupka u vezi s tom prijavom, prijetit će novčana kazna od 10.000 do 30.000 kuna. Ako poslodavac pak ne zaštiti zviždača, pokuša ili otkrije njegov identitet, prijetit će mu kazna od 30.000 do 50.000 kuna.

1. Žurna postupanja
Uspostavljeni mehanizmi trebaju biti takvi da se po prijavljenim nepravilnostima postupa žurno.

2. Zabrana odmazde
Svi oblici odmazde poput otkaza, suspenzija, nemogućnosti napredovanja, zabranjeni su ako zviždač ima opravdane razloge vjerovati u istinitost informacije. Ako je zviždač izložen odmazdi, trebao bi imati pristup besplatnim savjetima i odgovarajućim pravnim sredstvima.

3. Zaštita anonimnosti
Zviždači imaju pravo na zaštitu svoje anonimnosti, osim ako se ne dogovore drugačije.

4. Teret dokaza prelazi na poslodavca ako zaposlenik predoči opravdane razloge da je zbog prijave nezakonitosti trpio štetu. Zviždači će uživati zaštitu i u sudskim postupcima.

5. Nadoknada štete
Zviždači imaju pravo na naknadu štete ako su je pretrpjeli zbog prijave nezakonitosti u javnom interesu, posebice ako su izgubili posao.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Komentara 10

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:18 11.08.2018.

Jel zna neko od kud ovaj na vlasti a nema ni tri glasa, kako od kud, na koji način, ko to postavlja, mislim znam ja al eto samo da priupitam.

CH
chupakabra
07:53 11.08.2018.

jeste zastitili dosadasnje zvizdace?

Avatar Ronin
Ronin
21:56 10.08.2018.

Zakon u Hrvatskoj??? Hahahahahahahaahahah, vic stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije